Moderné otroctvo: Slovákom hrozí za zotročenie a obchod s ľuďmi v Británii doživotie
16 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Po odhalení medzinárodného vyšetrovacieho tímu TENYCAPE vyšli na povrch šokujúce informácie o novodobom otrokárstve a obchodovaní s ľuďmi. Sú doň zapojení i Slováci, informuje polícia na Facebooku.


Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová, zadržaní a obvinení boli ôsmi Slováci - tri ženy a piati muži vo veku od 18 do 56 rokov - žijúci vo Veľkej Británii. Podozriví pochádzajú zo slovenských Krompách a k páchaniu trestnej činnosti malo dochádzať v rokoch 2016 - 2020.

“Poškodené osoby, ktoré boli v zraniteľnom postavení, zlej sociálnej a finančnej situácii, mali byť zlákané a prepravené na nútenú prácu v rôznych odvetviach (napríklad mäsovýroba, stavebníctvo) z Krompách do Anglicka, do mesta v okrese Staffordshire,” uviedla policajná hovorkyňa. Podľa nej podvedení občania mali byť ubytovaní v takmer neľudských podmienkach bez možnosti identifikovania sa patričnými dokladmi. Tie im boli odobraté.



Páchatelia nebrali ohľad ani na deti, ktoré boli prevezené do Británie so svojimi rodičmi. Tí museli podľa dostupných informácií celý príjem z pracovnej činnosti odovzdávať aj s prídavkami na deti podozrivým. Suma, o ktorú sa mali páchatelia obohatiť, predstavuje až 208 tisíc eur.

“Niektorí členovia tejto organizovanej skupiny za porušenie zákona o modernom otroctve, krádeže a príjmoch z trestnej činnosti môžu byť odsúdení až na doživotný trest odňatia slobody. Súdne pojednávanie s obvinenými bude prebiehať vo Veľkej Británii,” dodala Bárdyová.

Skúška s myšami a morčatami, ktorým pichli Sputnik V, dopadla úspešne
Myši a morčatá, na ktorých sa v Šarišských Michaľanoch testovala ruská vakcína Sputnik V, skúšku prežili. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR