Európska lieková agentúra zvolala mimoriadne zasadnutie v súvislosti s vakcínou AstraZeneca
16 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Európska lieková  agentúra (EMA) zvolala na štvrtok mimoriadne zasadnutie. Zváži ďalšie kroky po tom, čo niekoľko krajín EÚ pozastavilo očkovanie vakcínou spoločnosti AstraZeneca, informuje portál RT.


EMA v pondelok vyhlásila, že preveruje údaje o incidentoch zrážania krvi, ktoré môžu súvisieť s vakcínou AstraZeneca. Úrady nahlásili jedno úmrtie v Dánsku a Rakúsku v súvislosti so zrážaním krvi. Išlo o ľudí, ktorí dostali injekcie z jednej šarže, ktorá bola  distribuovaná do 17 európskych krajín.

V Taliansku začali prokurátori vyšetrovať smrť muža, ktorý údajne zomrel niekoľko hodín po podaní prvej dávky vakcíny.

EMA uviedla, že preveruje zrážanie krvi, ako aj správy o neobvyklých vedľajších účinkov, ako je nízky počet krvných doštičiek.

Podpredseda Európskej komisie: Počas očkovacieho programu EÚ proti Covid-19 došlo k „chybám“
Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans pripustil, že očkovací program EÚ je plný „chýb“. Program je poznačený výpadkom dodávok a obvineniami z nerovnomerného rozdelenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Regulátor uviedol, že jeho bezpečnostný výbor sa bude zaoberať údajmi v utorok. Vo štvrtok sa bude konať mimoriadne zasadnutie EMA, na ktorom sa rozhodne o ďalšom postupe. Ďalej uvádza, že kým vyšetrovanie pokračuje, „v súčasnosti naďalej zastáva názor, že prínos vakcíny AstraZeneca v prevencii proti Covid-19, s tým spojené riziko hospitalizácie a smrti, preváži riziká vedľajších účinkov".

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober v pondelok potvrdil, že prijal rezignáciu vysoko postaveného úradníka v krajine zodpovedného za zlyhanie očkovacieho programu. Odchod Clemensa Auera nastal v čase, keď kancelár Sebastian Kurz obvinil EÚ z nedostatočnej transparentnosti procesu distribúcie vakcín.

Zmenila pandémia vašu vládu na totalitu? Rusko zaviedlo vlastný index slobody
Počet hospitalizácií a úmrtí na ochorenie Covid-19 v mnohých krajinách klesá. Niektoré vlády stále nevrátili občanom slobodu. Rusko cez portál RT zaviedol vlastný index, z ktorého môžete získať informácie o slobode obyvateľstva v danej... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár