EÚ sa rozpadáva kvôli distribúcii vakcín. Pribúdajú sťažnosti členských krajín
16 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Európska únia stratila vnútorne na dôveryhodnosti  kvôli objednávaniu vakcín a ich nespravodlivému prerozdeľovaniu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dostala sťažnosti od premiérov piatich štátov únie. Rakúsko a štyri ďalšie krajiny EÚ požadujú rozhovory na najvyššej úrovni, píše de.rt.com.


Päť krajín EÚ tlačí na rokovania na najvyššej úrovni o spravodlivejšom rozdelení vakcín proti koronavírusu.  Vlády sa sťažujú, že napríklad Holandsko a Dánsko dostali podstatne viac ako Bulharsko alebo Chorvátsko. Existujú obavy, že súčasný objednávkový systém do leta spôsobí a prehĺbi obrovské nerovnosti medzi členskými štátmi, napísali predsedovia vlád Rakúska, Bulharska, Lotyšska, Slovinska a Českej republiky.


Podľa štúdie Redfield & Wilton Strategies je zmysel pre solidaritu v boji proti pandémiám v EÚ na úrovni iba 18 percent v Nemecku, v Taliansku 14 percent a vo Francúzsku 21 percent. Podobne ako vo Francúzsku často sú pochybnosti o správnej stratégii vlastnej vlády. Podľa štúdie bolo 49 percent proti a iba 25 percent bolo za. V Nemecku je to takmer naopak: 48 percent podporuje smerovanie vlády a proti je iba 33 percent.


Nemecko pozastavuje očkovania vakcínou AstraZenecy
Nemecká vláda v pondelok oznámila, že pozastavuje očkovanie vakcínami od spoločnosti AstraZeneca. Urobila to v reakcii na správy o vzniku nebezpečných krvných zrazenín po podaní očkovacej látky. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Rozdelenie EÚ je zvlášť zreteľné, pokiaľ ide o jednotný  boj proti pandémii. Na otázku, či EÚ v čase vypuknutia krízy reagovala spoločne, väčšina z nich odpovedala „nie“, vo Francúzsku 58 percent, v Taliansku 69 percent, v Nemecku 62 percent a vo Veľkej Británii 48 percent.



„Preteky“ s vakcínami

Dlho nebolo jasné, kto vyhrá „preteky“ s vakcínami. Takže spočiatku sa nakupovalo všetko možné. V novembri bolo objednaných až 300 miliónov dávok vakcíny BioNTech, ktoré sa mali podľa veľkosti populácie distribuovať do 27 krajín EÚ. Popri tom existujú tiež rámcové dohody s piatimi ďalšími výrobcami. Celkovo má EÚ nákupné práva na takmer dve miliardy dávok vakcín. Problémom je, že iba málo z nich je schválených. Je to opäť kvôli veľmi pomaly pracujúcej Európskej liekovej agentúre (EMA). Podľa jej vlastných informácií  trvá schvaľovanie približne 210 dní. Takže rozmanitá ponuka na papieri ešte nič neznamená.



Netransparentné rokovania

Kameňom sváru bolo spravodlivé rozdelenie vakcín. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (ÖVP) sa sťažuje, že vakcíny nie sú rozdelené proporcionálne medzi štáty EÚ, ale že ďalšie zmluvy o dodávkach sa uzatvárajú netransparentnými rokovaniami v riadiacej skupine EÚ.


Európska komisia pripustila, že môže dôjsť k odkladom, ak nebudú všetky krajiny objednávať podľa svojho podielu. Nevyužité kvóty by sa potom mohli rozdeliť medzi ostatné členské štáty. Podľa Kurza mali napríklad Holandsko a Dánsko prístup k podstatne väčšiemu množstvu vakcín ako Bulharsko či Chorvátsko.


Biely dom sa uchýli k „obkľúčeniu Ruska“ vyslaním vojakov a bojových lodí, tvrdí ruský senátor
Jeden z najvyššie postavených moskovských politikov tvrdí, že Biely dom sa čoraz viac upína k stratégii obkľúčenia Ruska, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Piati predsedovia vlád kritizovali súčasné praktiky, ktoré odporujú dohode EÚ o spravodlivom prerozdeľovaní vakcín. Preto napísali predsedovi Rady EÚ Charlesovi Michelovi a predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej:  „Naliehavo ťa preto, Charles, žiadame, aby si podľa možnosti čo najskôr spustil diskusiu medzi lídrami krajín.“


Európska komisia  v jednostrannom vyhlásení označila nariadenia za spravodlivé. Obsah správy ponecháva dvere otvorené: Ak sa členský štát rozhodne odísť z dohodnutého systému prideľovania, vakcíny by sa mali rozdeliť medzi ostatné štáty, ktoré majú záujem. Teraz je na členských štátoch, aby našli dohodu, ak sa chcú vrátiť k jednoduchému základu rozdeľovania. Pokiaľ ide o list, hovorca EÚ zdôraznil, že „koordinácia boja proti pandémii“ je na prvom mieste agendy summitu EÚ na konci tohto mesiaca.


Podpredseda Európskej komisie: Počas očkovacieho programu EÚ proti Covid-19 došlo k „chybám“
Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans pripustil, že očkovací program EÚ je plný „chýb“. Program je poznačený výpadkom dodávok a obvineniami z nerovnomerného rozdelenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans pripúšťa chyby aj v Bruseli pri objednávaní vakcín. Povedal: "Je pravda, že pri objednávaní vakcín v Bruseli aj v členských štátoch došlo k chybám. Stojím si však za tým, že európsky prístup k objednávaniu vakcín bol tiež v záujme bohatších krajín."



Je dôležité, aby vakcíny mala celá Európa

Timmermans je  pripravený  bilancovať na konci pandémie. Za súčasnej situácie je však dôležité, aby vakcíny dostala celá Európa. To je nevyhnutná podmienka pre návrat do bežného života. Apeluje tiež na väčšiu súdržnosť v EÚ. Nemyslí tým však iba Európsku úniu a jednotlivé štáty, ale aj sociálnu zomknutosť, uzatvára de.rt.com.


Zmenila pandémia vašu vládu na totalitu? Rusko zaviedlo vlastný index slobody
Počet hospitalizácií a úmrtí na ochorenie Covid-19 v mnohých krajinách klesá. Niektoré vlády stále nevrátili občanom slobodu. Rusko cez portál RT zaviedol vlastný index, z ktorého môžete získať informácie o slobode obyvateľstva v danej... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár