Sulík uviedol, ktoré meno nového premiéra sa spomína najčastejšie
15 | 03 | 2021 I Gabriel Matta (TASR)

Líder koaličnej strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík už v piatok avizoval, že si chce zobrať víkend na premyslenie, ako bude ďalej liberálna strana pokračovať vo vládnej koalícii so stranami OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Vysvetlil, že výsledky rokovaní vedenia SaS oznámi v pondelok predpoludním na tlačovej konferencii v Liberálnom dome.


Šéf SaS pripomenul, že s Igorom Matovičom je politickým súputníkom už 12 rokov a väčšinu tohto času ho považoval za svojho priateľa. Úprimne mu vraj prial aj minuloročné vysoké víťazstvo v parlamentných voľbách.

„Spoločne sme sa pustili do práce, ale nečakane sme vhupli do ťažkej krízy. To, samozrejme, výrazne ovplyvnilo fungovanie vlády, avšak ako odôvodnenie toho, čo sa deje teraz, to neobstojí. Nestačí to,“ uviedol Richard Sulík s tým, že po roku sa dá skonštatovať, že symbolom vládnutia Igora Matoviča je „chaos“.

Sulík kritizuje zvládanie pandémie, komunikáciu vlády či prípravu Plánu obnovy. „Nikto sa nestaral o chorých skôr, ako sa dostali do nemocnice. Neboli lieky, ktoré odborná verejnosť požadovala. Neboli kontrolované hranice, ako to SaS navrhovala a dodnes nie je schválený odškodňovací zákon, ktorý sme na vládu predložili už trikrát.“

Sulík: Matovič musí odísť! Ak neodíde, z vlády odíde SaS! Čas na rozmyslenie má do budúcej stredy
15 | 03 | 2021 | editor01hd


Nezvládnutie pandémie je podľa slov Sulíka „osobnou zodpovednosťou“ premiéra Igora Matoviča a už bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Kritizoval aj Matovičove vládnutie formou „mikromanežmentu“ a to, že premiér sa dostal do konfliktu s prezidentkou, starostami odborníkmi, médiami a s veľkou časťou občanov.

„Nie je mysliteľné, aby 80 percent národa nedôverovalo premiérovi,“ vyhlásil Richard Sulík

Podľa Sulíka, Igor Matovič osobnostne a komunikačne nie je schopný viesť vládu v obzvlášť zložitej situácii. „To je proste fakt, ktorý vidí každý.“

„Takto sa naozaj ďalej nedá fungovať,“ dodal Sulík na margo štvrtkovej tlačovej konferencie premiéra na Úrade vlády, kde podľa neho Matovič porušil dohodu, o ktorej rokovali niekoľko dní.

„Pre zachovanie vlády na pôdoryse súčasnej vládnej koalície je možný len odchod Igora Matoviča.“ Líder SaS si myslí, že nastal čas na sebareflexiu a vyvodenie zodpovednosti.

Slovensko je v totálnom rozvrate a Matovič a jeho vláda sú na odstrel, konštatuje Blaha
Poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha sa zamýšľa nad tým, aké mocenské hry sa opäť hrajú na Slovensku. Dôvodom jeho úvah je aj návšteva americkej veľvyslankyne u našej prezidentky práve v čase, keď vrcholí vládna kríza. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


SaS sa pripája ku výzve vicepremiérky a predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej, aby vládu neviedol Igor Matovič.

Sulík ponúkol aj svoju funkciu vicepremiéra a ministra hospodárstva, ak by to zvýšilo priechodnosť riešenie s výmenou na poste premiéra.

„Dokonca za najlepšie riešenie považujeme, aby ani jeden predseda koaličnej strany nebol členom vlády. A som presvedčený, že V. Remišová to vidí rovnako.“

Sulík si myslí, že to by mohlo otvoriť priestor na menej emotívnejšiu a viac odbornejšiu vládu.

„Nemôžeme viac podporovať vládu, ktorú vedie Igor Matovič. Toto hovorím naozaj s ťažkým srdcom. Pripomínam, že dlhé roky bol mojim priateľom,“ uviedol v pondelok Richard Sulík.

Sulík napriek tomu „poďakoval za odvedenú prácu“ premiérovi Matovičovi za „boj s mafiou“.

Dodal, že je presvedčený, že ani členovia OĽaNO „nechcú hrať vabank s krajinou“ a že Igor Matovič nechce „obetovať Slovensko svojom osobným ambíciám“.

Šéf SaS zopakoval, že jeho strana je zásadne proti predčasným voľbám a chce zmenu premiéra pri zachovaní štvorkoalície.

Matovič nie je osobnostne spôsobilý na funkciu premiéra, tvrdí Juraj Čurný
Bývalý moderátor a hudobný expert Juraj Čurný sa na sociálnej sieti vyjadril, že Igor Matovič nie je osobne spôsobilý na funkciu premiéra. A nikdy ani nebude. Už teraz, po roku vládnutia, mu nedôveruje rekordných 79,3% občanov. Aké kroky navrhuje,... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Gabriel Matta


„Určite nechceme návrat Smeru a Smeru 2. To znamená, že poslanci SaS budú hlasovať proti predčasným voľbám, ak by takýto návrh prišiel do parlamentu.“

Informoval, že na 24. marca je naplánované rokovanie Republikovej rady SaS. Uviedol, že dúfa, že dovtedy dôjde k požadovanej rekonštrukcii vlády. Ak nie, na danom zasadnutí sa bude rozhodovať o prípadnom odchode z vlády.

Sulík prezradil aj niekoľko detailov z rokovaní v koalícii. Pri diskusiách o tom, kto z OĽaNO by mohol nahradiť Matoviča na poste predsedu vlády údajne niekoľkokrát padlo meno súčasného ministra financií Eduarda Hegera. Táto alternatíve je podľa predsedu Sulíka prijateľná aj pre SaS.

Richard Sulík nepovedal, či sa núdzový stav predĺži, SaS čaká na odôvodnenie

Predseda SaS Richard Sulík nepovedal, či sa bude predlžovať núdzový stav. Ak návrh príde na stôl, SaS sa pri jeho podpore rozhodne na základe odôvodnenia

Po tom, čo vidím, mám chuť pobaliť deťom kufre a zo Slovenska odísť, priznáva Nicholsonová
Dianie na slovenskej politickej scéne pozorne sleduje aj eurposlankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ako priznáva v statuse na sociálnej sieti, ešte nikdy nemala taký pocit, že naša politická scéna sa dotkla úplného dva. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Vyplýva to z vyjadrení vicepremiéra Sulíka na pondelkovej tlačovej konferencii.

„Ak príde na stôl rozhodovanie o núdzovom stave, tak sa budeme pýtať na dôvody,“ povedal Sulík.

Strana sa následne na základe dôvodov rozhodne, či jej poslanci podporia predĺženie núdzového stavu alebo nie.

„Ak budú pádne, tak ho podporia. Ak nebudú dostatočné, núdzový stav nepodporia,“ poznamenal Sulík.

Deklaroval, že ku každej jednej otázke bude SaS pristupovať vecne a zodpovedne.



Núdzový stav sa má skončiť v piatok 19. februára marca. Vláda môže opakovane predlžovať núdzový stav najviac o 40 dní. Schváliť to však musí takisto parlament, najneskôr do 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť „ústavná poistka“ v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

Médiá v pondelok informovali, že koaličné strany SaS a Za ľudí včera rokovali o situácii vo vláde do neskorých nočných hodín s tým, že sú za to, aby premiér Igor Matovič odstúpil.

„Chceli sme sa dohodnúť, Matovič to potopil. Strana SaS sa cez víkend poradí, aký postoj zaujme po tom, čo včera na tlačovej besede Igor Matovič porušil spoločnú dohodu. O ďalšom postupe bude informovať v pondelok,“ uviedla SaS 12. marca na svojej stránke na sociálnej sieti.

SaS a Za ľudí trvajú na odchode Matoviča. Nočné rokovania priniesli vraj aj slzy
SaS a Za ľudí údajne aj po nočných rokovaniach trvajú na odchode Matoviča. Hovorí sa aj o slzách v očiach Veroniky Remišovej, informuje TV Markíza v rannom vysielaní. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Gabriel Matta