Štúdia: V EÚ stratilo pre Covid prácu takmer šesť miliónov ľudí
15 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Európska nadácia pre zlepšovanie životných a pracovných podmienok (Eurofound) uviedla v novej správe, že koronavírusová kríza mala bezprecedentný dopad na ekonomiku EÚ, ako aj na trh práce a spoločnosť, informuje portál RT.


Podľa nadácie bolo v EÚ od jari 2020 zamestnaných o 5,7 milióna menej ľudí ako na konci roku 2019,  pričom miera nezamestnanosti v celom bloku 27 krajín sa za rovnaké obdobie zvýšila zo 6,6 percenta na 6,7 ​​percenta.


Od júla 2020 takmer 50 percent pracovníkov v EÚ prešlo na výlučnú alebo čiastočnú prácu na diaľku, čím sa otvorili nové priepasti na trhu práce, pretože tí vzdelanejší a ľudia v mestských oblastiach majú lepšiu pozíciu na prácu z domu.


U mladých ľudí došlo k najprudšiemu poklesu zamestnanosti, zatiaľ čo u pracovníkov v najlepšom veku (vo veku 25 - 54 rokov) a u starších mužov sa s najväčšou pravdepodobnosťou znížila pracovná doba.


"Západ produkuje masívnu antikampaň proti Sputniku. Zneužije aj tisíce mŕtvych," myslí si Kremeľ
Západ zintenzívnil informačnú kampaň proti ruskej vakcíne na koronavírus. Oznámila to aktuálne hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová. Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík





Medzi členskými štátmi boli tiež značné rozdiely, pokiaľ ide o pracovné podmienky, pričom pandémiou bolo podľa správy najviac zasiahnuté Francúzsko, Poľsko, Taliansko a Grécko.

Kríza v rokoch 2008 - 2010 zaznamenala straty na mzdách v celom diapazóne pracujúcich, zatiaľ čo až do druhého štvrťroka 2020 mala kríza Covid-19 dopad hlavne na najmenej platené skupiny ľudí.

Ruský Sputnik V smeruje do Európy. Vyrábať sa začne v Taliansku
Zdá sa, že ruská vakcína Sputnik V si získava uznanie v Európskej únii. Túto vakcínu proti Covid-19 totiž verejne ocenil šéf nemeckého regulačného úradu. Taliansko by sa mohlo stať prvou európskou krajinou, ktorá bude vakcínu od leta vyrábať,... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Diana Zaťková