Ruský Sputnik V smeruje do Európy. Vyrábať sa začne v Taliansku
14 | 03 | 2021 I Diana Zaťková


Zdá sa, že ruská vakcína Sputnik V si získava uznanie v Európskej únii. Túto vakcínu proti Covid-19 totiž verejne ocenil šéf nemeckého regulačného úradu. Taliansko by sa mohlo stať prvou európskou krajinou, ktorá bude vakcínu od leta vyrábať, informuje Guardian.


Thomas Mertens, šéf nemeckej komisie pre očkovanie, označil Sputnik V za „dobrú vakcínu, ktorá bude pravdepodobne v určitom okamihu schválená aj v EÚ“. "Ruskí vedci majú veľké skúsenosti s vakcínami." Uviedol Mertens a dodal, že "Sputnik V je veľmi šikovný konštrukt".



Ako nástroj mäkkej moci

Mnohí Rusko minulé leto kritizovali, keď po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch schválilo široké použitie Sputniku V. Zároveň sa obávali, že Kremeľ využije vakcínu ako nástroj mäkkej moci.


Vďaka svojmu globálnemu obrazu poznačenému obrázkami protestov proti zatknutiu disidenta Alexeja Navaľného Rusko začalo agresívne predávať svoju vakcínu nezápadným krajinám. Ale výsledky pokusov v neskorom štádiu publikované v časopise Lancet vo februári tohto roku označili vakcínu za bezpečnú. A poskytujúcu asi 92% ochranu proti Covid-19.


Piati premiéri EÚ sa sťažujú na nespravodlivú distribúcii vakcín
Pätica premiérov členských štátov EÚ vrátane Česka, Rakúska a Slovinska vyzvala na usporiadanie summitu. Na ktorom by sa diskutovalo o “zásadných nerovnostiach” v distribúcii vakcín medzi krajinami Únie, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Výroba aj v EÚ

Ruská vakcína je práve hodnotená Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Ale už bol objednaný alebo uvedený do užívania v niektorých krajinách EÚ vo východnej Európe. Od júla by sa ruská vakcína mohla vyrábať aj v Európskej únii. Po uzavretí dohody medzi taliansko-švajčiarskou farmaceutickou spoločnosťou Adienne a ruským priamym investičným fondom.


Na základe súhlasu talianskych regulačných orgánov by sa výroba mohla v júli začať v továrni spoločnosti v Caponago neďaleko Milána, pričom do konca roka sa má vyrobiť 10 miliónov dávok Sputniku na vývoz do krajín mimo EÚ.


Vincenzo Trani, prezident Taliansko-ruskej obchodnej komory, ktorý pomohol dohodu spojiť, označil tento krok za „historický“. Talianska vláda však údajne nebola o dohode informovaná, aj keď ministerstvo hospodárskeho rozvoja uviedlo, že išlo o „legitímnu operáciu“.


V Nórsku hospitalizovali troch zdravotníkov zaočkovaných vakcínou AstraZeneca
Troch nórskych zdravotníkov, ktorí boli nedávno zaočkovaní proti koronavírusu vakcínou od firmy AstraZeneca, hospitalizovali kvôli krvácaniu, krvným zrazeninám a nízkemu počtu krvných doštičiek, informovala agentúra Reuters. Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | tasr

Taliani požadujú schválenie

Sputnik nebude k dispozícii na použitie v Taliansku, pokiaľ k tomu nedostane súhlas od EMA a talianskeho farmaceutického úradu Aifa. Poprední politici, ako aj niekoľko lekárskych odborníkov požadovali schválenie Sputniku v krajine, kde očkovací program mešká kvôli oneskoreným dodávkam ďalších vakcín.


Minister zdravotníctva Roberto Speranza uviedol, že "ak vakcína funguje a ak EMA a Aifa tvrdia, že je bezpečná a efektívna, potom ma národnosť lieku nezaujíma".


Agentúra EMA, ktorá doposiaľ povolila používanie vakcín BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Johnson, začala s hodnotením ruskej vakcíny 4. marca.


Firma AstraZeneca zníži dodávku vakcín pre EÚ
Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v sobotu oznámila, že nedodá podľa dohodnutého harmonogramu svoje vakcíny sľúbené pre Európsku úniu. Dôvodom sú problémy s výrobou a vývozné obmedzenia, informovala agentúra... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

„EMA posúdi súlad Sputniku V s obvyklými normami EÚ pre efektívnosť, bezpečnosť a kvalitu. Aj keď agentúra EMA nedokáže predpovedať celkové časové harmonogramy, vyhodnotenie prípadnej aplikácie by malo trvať kratšie ako zvyčajne,“ uviedol regulačný úrad vo vyhlásení.


Niektoré krajiny východnej Európy už vakcínu začali používať. Maďarsko zaočkovalo prvého občana Sputnikom V 13. februára a Slovensko si objednalo 2 milióny dávok v tajnej dohode, ktorú zorganizoval tamojší predseda vlády Igor Matovič.


"Ľudia sa nevedia dočkať slobody. K lietaniu sa vrátime v polovici tohto roku," tvrdí expert
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Česká republika, ktorá tento mesiac zaznamenala najvyššiu mieru infekcie Covid-19 na svete, uviedla, že tiež uvažuje o objednaní Sputniku V predtým, ako bude schválený agentúrou EMA.


EÚ údajne plánuje zahrnúť do pasu očkovacích látok aj Sputnik V a čínske vakcíny, ktoré by zmiernili cestovné obmedzenia. Očakáva sa, že „karta EU Covid“ bude obsahovať tri digitálne a papierové dokumenty, ktoré ukazujú, či bola držiteľovi injekčne podaná niektorá z vakcín. A to nielen schválených EMA, ale aj ruských a čínskych, uvádza sa v správe agentúry Bloomberg.


Izraelská vláda údajne porušila norimberský kódex - urobila zo svojich občanov pokusných králikov
Haagsky tribunál prijal minulý týždeň sťažnosť pre porušenie norimberského kódexu izraelskou vládou. Teraz sa čaká na rozhodnutie, informuje portál reddit.com. Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková