Tragédia: Zomrel po podaní druhej dávky vakcíny proti Covidu-19 aj známy slovenský horolezec?
14 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Po vakcinácii proti koronavírusu mal zomrieť ďalší Slovák. Údajne pár dní po očkovaní skonal náš známy himalájista Marián Zaťko. Hoci jeho dcéra na facebook napísala, že po dlhej chorobe, keď bojoval s onkologickým ochorením,  údajne mal byť  vo veľmi dobrej fyzickej kondícii.


Prvou obeťou vakcinácie proti COVID-19 na Slovensku bola mladá 38-ročná stredoškolská učiteľka Antónia. Druhým by teda mal byť známy himalájista,75-ročný Marián Zaťko, ktorý zomrel bezprostredne po podaní druhej očkovacej dávke, informuje portál HS.
Nebohý patril medzi popredných členov priekopníckej generácie slovenských himalájistov

Zarážajúce a zároveň smutné je, že vo svete sa množia prípady vážnych zdravotných komplikácií, vrátane úmrtí, po vakcinácii proti ochoreniu Covid-19. Platí to aj o Slovensku, kde po očkovaní proti koronavírusu zrejme zomrel už druhý človek. Za posledných niekoľko dní sa objavilo viacero úmrtí, pri ktorých je dôvodné podozrenie, že súvisia s očkovaním proti Covidu-19 aj v Česku, ale podobné prípady hlásia z Dánska, Nórska, Bulharska či ďalších krajín.

Hoci oficiálne sú všetky v súčasnosti používané vakcíny vyhlasované za bezpečné, hovorí sa o viacerých smrteľných prípadoch, ktoré veľmi pravdepodobne s ich podaním môžu súvisieť. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) tvrdí, že doteraz nemá informácie o úmrtiach v dôsledku podania vakcín proti Covidu-19, a že vo všetkých prípadoch podobných úmrtí je súvislosť s podaním vakcíny nepotvrdená.

„Systém je nastavený tak, že by museli byť robené nákladné posudky, aby sa to po právnej stránke malo potvrdiť,“ vysvetľuje nezaradený opozičný poslanec Tomáš Taraba, podľa ktorého je to iba alibizmus.

Slovenskom otriasla smrť 38-ročnej stredoškolskej učiteľky, ktorá začala po podaní vakcíny pociťovať bolesť hlavy, kĺbov, ruky, silnú triašku a smäd. Týždeň po očkovaní odpadla a po ďalších dvoch týždňoch trápenia v nemocnici zomrela.

Druhým nateraz známym Slovákom, ktorý údajne prišiel o život po vakcinácii proti koronavírusu je bývalý reprezentant a známy horolezec Marián Zaťko. Od jeho príbuzných má portál HS potvrdené, že napriek svojmu veku, 75 rokov, bol vo výbornej kondícii a žil aktívnym spôsobom života. Po podaní druhej dávky vakcíny mu malo prísť veľmi zle, odviezli ho do nemocnice, kde po štyroch dňoch boja zomrel. Jeho dcéra však na svojom facebookovom profile napísala, že zomrel po dlhej a ťažkej chorobe.

Akú vakcínu dostal portál nevie, ale vzhľadom na jeho vek sa dá predpokladať, že nemuselo ísť o AstraZenecu.

Prvá smrť po očkovaní na Slovensku! Zomrela mladá stredoškolská učiteľka
Len 38-ročná žena mala umrieť krátko po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Ide o prvý prípad úmrtia po podaní očkovacej látky na Slovensku, informuje portál ereport.sk. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Stál na severnom vrchole Nanga Parbatu, na Severnom póle a bol aj na Mount Evereste

Marián Zaťko patril medzi popredných členov priekopníckej generácie slovenských „himalájistov“. Zúčastnil sa niekoľkých expedícií do najvyšších hôr sveta, ktoré vošli do histórie slovenského horolezectva. Stál na severnom vrchole Nanga Parbatu, na Kančendžonge spolu s Jozefom Justom dokázali obdivuhodným spôsobom zachrániť zostupujúce vrcholové družstvo. Bol tiež v expedícii na Mount Everest, ktorá tam nakrúcala hraný film Sagarmatha, stál na Severnom póle, navštívil Antarktídu. Okrem horolezectva sa venoval aj mnohým ďalším aktivitám, vrátane amatérskeho lietania.

Vážny problém v Izraeli. Po očkovaní vakcínami Pfizer a Moderna tam zomierajú ľudia
Izrael je v očkovaní proti Covidu-19 najrýchlejšou krajinou na svete. Prvou dávkou vakcíny zaočkovali takmer päť miliónov obyvateľov, obe dávky dostali už takmer tri milióny. Teraz však narazili na vážny problém. Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik