Švajčiarski experti tvrdia, že malé deti vírus neprenášajú. Môžu konečne objať starých rodičov
14 | 03 | 2021 I Diana Zaťková


Pri revízii oficiálneho odporúčania týkajúceho sa koronavírusu švajčiarske úrady tvrdia, že je bezpečné, aby deti do 10 rokov objali svojich starých rodičov, informuje stanica BBC.








Šéf infekčných chorôb švajčiarskeho ministerstva zdravotníctva Daniel Koch uviedol, že vedci dospeli k záveru, že malé deti vírus neprenášajú. Povedal však, že takéto stretnutia by mali byť krátke a nemali by zahŕňať opatrovateľstvo.






Švajčiarsko je jednou z niekoľkých európskych krajín, ktoré začínajú zmierňovať svoje opatrenia blokovania.Tento týždeň mohli záhradné centrá a kaderníci otvoriť dvere. Školy a obchody, ktoré predávajú iné veci ako jedlo, sa budú môcť o dva týždne znovu otvoriť tiež.

Firma AstraZeneca zníži dodávku vakcín pre EÚ
Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v sobotu oznámila, že nedodá podľa dohodnutého harmonogramu svoje vakcíny sľúbené pre Európsku úniu. Dôvodom sú problémy s výrobou a vývozné obmedzenia, informovala agentúra... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR







Koch na tlačovej konferencii tento týždeň uviedol, že pôvodná rada udržiavať vzdialenosť medzi deťmi a ich starými rodičmi už neplatí. Odporúčalo sa to v čase, keď sa o spôsobe prenosu koronavírusu vedelo menej.



„Malé deti nie sú infikované a vírus neprenášajú,“ uviedol. „Nemajú receptory na nakazenie sa chorobou.“






Koch uviedol, že mnoho starých rodičov sa „dožaduje svojich vnúčat“, a že je to dôležité pre ich duševné zdravie. Povedal, že to nie sú deti, ktoré predstavujú riziko pre starších príbuzných, ale ich rodičia.

Piati premiéri EÚ sa sťažujú na nespravodlivú distribúcii vakcín
Pätica premiérov členských štátov EÚ vrátane Česka, Rakúska a Slovinska vyzvala na usporiadanie summitu. Na ktorom by sa diskutovalo o “zásadných nerovnostiach” v distribúcii vakcín medzi krajinami Únie, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Diana Zaťková







Revidované oficiálne pokyny prišli po konzultácii s odborníkmi na univerzitách v Zürichu, Berne a Ženeve. Nová rada sa týka malých detí, ktoré nejavia známky choroby, zatiaľ čo stále sa musia vyhýbať kontaktu so starými rodičmi staršie deti. Koch odporúčal iba „krátky kontakt s vnúčatami“, nie rodinné stretnutia, stráženie detí alebo trávenie času s deťmi mimo domova.






Nie všetci odborníci sa však zhodujú so zisteniami švajčiarskej vlády. Hlavný nemecký virológ Christian Drosten, povedal, že neexistujú dostatočné údaje na to, aby sa dalo jednoznačne povedať, že malé deti nemôžu prenášať vírus.






Na otázku, či sa vírusom deti nakazili, a ak áno, ako by ju mohli preniesť, odpovedali rôzne štúdie rôzne.

V Nórsku hospitalizovali troch zdravotníkov zaočkovaných vakcínou AstraZeneca
Troch nórskych zdravotníkov, ktorí boli nedávno zaočkovaní proti koronavírusu vakcínou od firmy AstraZeneca, hospitalizovali kvôli krvácaniu, krvným zrazeninám a nízkemu počtu krvných doštičiek, informovala agentúra Reuters. Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | tasr