Starosta Veľkých Kostolian: To je megaškandál. Testovať musíme chybnými testami!
14 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko je asi najtestovanejší štát na svete, pretože premiér Matovič našiel záľubu v testovaní národa. Teraz sa však črtá obrovský škandál, o ktorom píše vo svojom statuse starosta Obce Veľké Kostoľany Gilbert Liška.


Veľké Kostoľany ležia neďaleko Piešťan v Trnavskom kraji. A práve Pandemické stredisko trnavskej župy zistilo, že antigénové testy, ktoré dostali od štátu, vykazujú veľkú chybovosť. Vo svojom statuse na sociálnej sieti o tom píše Gilbert Liška, starosta Veľkých Kostolian, ktorý hneď na úvod konštatuje, že ľudí budú testovať aj kazovými testami.
Zdravotník z chybných testov nevie vyhodnotiť, či je osoba pozitívna alebo negatívna

Gilbert Liška na začiatku statusu informuje, že na územie Slovenska bolo minulý týždeň vyskladnených 16 miliónov kusov antigénových testov. „Podľa záverov z rokovania Pandemického strediska TTSK, testy vykazujú veľkú chybovosť. Iné testy ale štát momentálne nemá, a tak musíme pracovať aj so zlými testami. Obciam bolo oznámené, že iné štát obciam nezabezpečí, pokiaľ sa neminú tie kazové,“ šokuje Liška.

Akú chybu vykazujú kazové testy? „Test sa buď úplne „zaleje“ do bordovej farby, teda nie je možné vyčítať z neho nič, alebo sa ani „nezaleje“ a jednoducho vôbec nereaguje. Zdravotník teda nevie vyhodnotiť, či je osoba pozitívna alebo negatívna (informácia od zdravotníkov, ktorí už pracovali s týmito testami).

Ak sa takýto test vyskytne a nebude možné z neho určiť správny výsledok, musí sa test opakovať. Prosíme občanov, aby nekládli vinu zdravotníkom, pretože tí musia pracovať s takými testami, aké štát obciam poskytol,“ pokračuje v neuveriteľných informáciách starosta.



Kto teda nesie zodpovednosť za nákup nekvalitných a kazových testov? Prečo štát nevráti a nereklamuje kazové testy? Prečo nechá svojich občanov testovať kazovými testami?

„Nesúhlasím s týždenným testovaním, nakoľko ale vláda požaduje od občanov každý týždeň predkladanie negatívneho výsledku z testovania, zabezpečujeme ho. Niekto si z obcí urobil lacné testovacie zariadenia a z občanov rukojemníkov. Dokedy budú obce a mestá nahrádzať zdravotnícke zariadenia? Nemajú obce zo zákona inú úlohu?“ pýta sa v závere svojho statusu Gilbert Liška.

Dodáva: „Netestujeme kvôli nariadeniam vlády, testujeme kvôli našim občanom, aby nemuseli dochádzať do iných miest. Ak by sme netestovali, v konečnom dôsledku by si to odniesli zástupcovia miest a obcí, pretože k nim majú občania bližšie ako k vládnym činiteľom. Toto bude už naše tohtoročné siedme víkendové testovanie a členovia našich testovacích tímov sú už značne unavení. Keďže im nikto z vládnych činiteľov ešte ani nepoďakoval, urobím to ja. Ďakujeme.“

Škandál: V Košickom kraji policajti kontrolujú či sú lekári v práci! Vraj na žiadosť župy
Toto tu ešte nebolo. Podľa niektorých všeobecných lekárov z východu Slovenska chodia policajti do ich ambulancií. Kontrolujú, či sú v práci. Požiadať ich o to mala košická župa. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik