Neuveriteľný nový test na COVID. Stačí len poriadne kričať či hlasno spievať (VIDEO)
14 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slováci sú už z testovania na koronavírus, pri ktorom im strkajú paličku do nosa otrávení a na túto metódu poriadne naštvaní. Holandský vynálezca ale predstavil testovanie, ktoré by sa aj nám určite páčilo.


Základný princíp, ktorým holandský vedec Peter van Wees údajne dokáže zistiť či ste Covid pozitívny alebo nie, je poriadny krik a rev. Namiesto špárania sa paličkou v nose si „prevetráte“ iba hlasivky, uvádza portál dnes24.sk.
Múdrejší budeme až budú mať úrady o vynáleze viac podkladov

Nový spôsob merania pozitivity na koronavírus predstavil holandský vynálezca iba v týchto dňoch. Dúfa však, že jeho metóda bude pre ľudí oveľa príjemnejšia ako klasické špáranie paličkou v nose. O novinke informuje Independent s tým, že takéto testovanie tu ešte nebolo. Postup je pritom veľmi jednoduchý. Človek vkročí do vzduchotesnej kabíny, v ktorej sa musí len do sýtosti vykričať alebo si zaspievať.

„Ak máte COVID a ste infekční, tak iba kričíte a kričíte, pričom rozširujete desiatky tisíc častíc, ktoré obsahujú koronavírus,“ uviedol vynálezca Peter van Wees, ktorý zároveň dúfa, že takáto metóda skríningového testovania, by mohla byť pre ľudí rýchlejšia a prijateľnejšia.



Prítomnosť vírusu potom preverí podľa veľkosti za niekoľko minút špeciálny merač. Jeho využitie si vie Peter van Wees predstaviť na koncertoch, letiskách, v školách alebo v kanceláriách. „Holandsko preveruje celý rad testovacích stratégií. Rýchlu a funkčnú metódu by uvítalo,“ uviedol hovorca Holandského národného inštitútu verejného zdravia (RIVM). Holandské úrady však zatiaľ ešte nedisponujú dodatočnými informáciami o efektivite tohto zariadenia, no vedec už zhromažďuje podklady o svojom vynáleze. Jeho novinka obletela celý svet a pochvaľujú si ju aj dobrovoľníci. „Myslím si, že je to tiež dobrý spôsob meditácie. Je to zábava,“ opísala nadšene testovaciu novinku Soraya Assoudová. Žena sa nechala takýmto spôsobom dobrovoľne otestovať pred odchodom do Španielska.

Ak nejakí vedci schvaľujú celoplošné testovanie, tak sú to vedci-biznismeni, tvrdí Taraba
Balík nových opatrení, ktorý po niekoľkodňovom rokovaní premiéra s vedcami predstavili verejnosti, zhodnotil v statuse na Facebooku aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba. A aj teraz kriticky. Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik