Firma AstraZeneca zníži dodávku vakcín pre EÚ
14 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v sobotu oznámila, že nedodá podľa dohodnutého harmonogramu svoje vakcíny sľúbené pre Európsku úniu. Dôvodom sú problémy s výrobou a vývozné obmedzenia, informovala agentúra AFP.


"AstraZeneca so sklamaním oznamuje, že nebudú dodané plánované dodávky vakcín proti (ochoreniu) COVID-19 do EÚ napriek neúnavnej snahe o ich urýchlenie," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti.

AstraZeneca predtým varovala, že čelí problémom s výrobou v európskych továrňach. Firma sa domnievala, že tento schodok v dodávkach vykryje získaním vakcín zo svojej globálnej siete, pričom polovica dodávok pre EÚ v druhom štvrťroku a desať miliónov dávok v prvom štvrťroku mali pochádzať z jej medzinárodného dodávateľského reťazca.

"Bohužiaľ, pre vývozné obmedzenia sa znížia dodávky v prvom štvrťroku a pravdepodobne to ovplyvní dodávky aj pre druhý štvrťrok," dodala spoločnosť.

Spoločnosť AstraZeneca začala dodávať vakcínu pre EÚ vo februári a stále si kladie za cieľ dodať 100 miliónov dávok v prvej polovici roka 2021, z toho 30 miliónov sa má dodať v prvom štvrťroku.

Matovič prichádza so “šalamúnskym nápadom”. Chvíľu nebude tak celkom premiérom
Ani po dlhých vyjednávaniach nie je koaličná kríza v slovenskom parlamente ešte stále zažehnaná. Dôkazom toho sú aj tohtotýždňové vyjadrenia Richarda Sulíka, na základe ktorých je zrejmé, že je potrebné prísť s nejakým novým nápadom, informuje... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková