„Morskí záchranári“ alebo „morskí taxikári“?  Aktivistom na Sicílii hrozí 20 rokov väzenia
13 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

21 aktivistov zo Stredomoria je obvinených z napomáhania a podnecovania nelegálneho prisťahovalectva v Taliansku. Mali spolupracovať s prevádzačmi, čo chce dokázať prokurátor. Vyšetrovanie úradov sa už skončilo, očakáva sa obžaloba, píše epochtimes.de.


V sicílskom meste Trapani sa čoskoro postaví pred súd 21 aktivistov zo Stredomoria. Čelia obvineniu z napomáhania nelegálnej migrácii. Údajne úzko spolupracovali s líbyjskými prevádzačmi a fungovali ako „morské taxíky“ zo Sicílie. Informujú o tom talianske noviny „La Sicilia“ .


Bývalý taliansky minister vnútra Matteo Salvini uviedol, že prokurátori v Trapani vznesú obvinenie voči ďalším 24 členom mimovládnych organizácií. Salvini má hovoriť s ministrom vnútra a premiérom o právnym prostriedkoch v boji proti takýmto praktikám.


Podľa „taz“ bolo oznámenie o ukončení vyšetrovania formálnym krokom bezprostredne pred podaním obžaloby. Aktivisti pôsobili  v rokoch 2016 a 2017 pre nemeckú mimovládnu organizáciu „Jugend rettet“, a tiež pre „Save the Children“ a „Lekárov bez hraníc“.


Podľa prokuratúry existovali dohody priamo s líbyjskými pašerákmi ľudí. Aktivisti si údajne na člnoch vymieňali svetelné signály po tom, čo ich pred tých prevádzači informovali o svojej polohe. Po prevzatí migrantov aktivisti člny a záchranné vesty vrátili späť.


Podľa správy „Iuventy“ menšia loď mimovládnej organizácie „Jugend rettet“ vyslobodila z mora migrantov a títo neskôr prestúpili na väčšie lode mimovládok  „Save the Children“ a „Lekári bez hraníc“.  Podľa sicílskych novín išlo o lode „Vos Hestia“ a „Prudence“.


Organizácia „Jugend rettet“ v tlačovej správe obvinenia odmietla. Ide o sieť mladých ľudí, ktorí si kúpili loď a zachránili viac ako 14 000 ľudí pred núdzou na mori. „Týmto spôsobom sa snažíme čeliť humanitárnej katastrofe v Stredozemnom mori a kolektívnemu politickému zlyhaniu na vonkajšej európskej hranici,“ – tvrdí organizácia.


Aktivisti kritizovali, že európska migračná politika chce uzavrieť humanitárny koridor v Stredozemnom mori a zabrániť mimovládnym organizáciám vo vykonávaní záchranných operácií. V očierňovacej kampani a kriminalizáciou zo strany politikov a médií sa aktivisti neprávom dávajú do súvislosti s pašerákmi ľudí.


Rakúsky kancelár Sebastian Kurz to vidí inak. Ešte začiatkom minulého roka povedal: „Záchrannými aktivitami v Stredozemnom mori a priamym lístkom do Európy sa utopí stále viac a viac ľudí.  Všetci, ktorí veria, že robia niečo dobré, musia priznať, že ich konaním sa dokázateľne zvyšuje aj počet mŕtvych,“ - uzatvára epochtimes.de.