Boris Kollár v reakcii na vládnu krízu: "Sústreďme sa konečne na ľudí a prácu pre nich"
12 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová

Predseda parlamentu a šéf hnutia SME RODINA Boris Kollár odpovedal na koaličnú krízu výzvou politikom, aby si vstúpili do seba a začali konečne pracovať v prospech ľudí a štátu.


Ku koaličnej kríze a jej vyriešeniu sa postavil Kollár tak, ako sme už u neho zvyknutí. Racionálne, bez osobných útokov na svojich koaličných partnerov a s vecnou výzvou, aby politici prestali riešiť svoje osobné sympatie a nesympatie voči sebe. Podľa Kollára sa politici musia vrátiť k podstate, prečo tu sú a prečo si ich ľudia zvolili.
Zdedili pandémiu

„Politici by sa mali rozpamätať, že ľudia si ich nezvolili preto, aby sa pozerali na ich hádky a vymieňanie si nevraživých odkazov na sociálnych sieťach. Zvolili si ich preto, lebo chceli zmenu a dôverovali im, že oni tú zmenu prinesú. Do toho sme do vienka dostali pandémiu, s ktorou nikto nepočítal a nevedel, ako ju riešiť. Ale ľudia dnes o to viac od nás očakávajú pomoc, ktorú mnohí nutne potrebujú. Pomoc ľuďom – toto je prapodstata, prečo tu politici sú, a k tomu sa musia v súčasnej vládnej kríze moji koaliční partneri vrátiť,“ povedal Boris Kollár.

Borguľa zo Sme rodina: My vo vláde hanbu nerobíme! Nech si vstúpia do svedomia iní!
10 | 03 | 2021 | editor01hd


Kollárovo hnutie, pravdepodobne práve vzhľadom na uvedený prístup ku kríze, neprišlo na rokovanie koaličnej rady s personálnymi požiadavkami. Kto má odísť a kto zostať, ale naopak, prišlo s piatimi bodmi, ktorých splnenie by malo pomôcť obyčajným ľuďom v ťažkej ekonomickej situácii, v ktorej sa mnohí nachádzajú.

Sme rodina požaduje

- vyplatenie jednorazovej sociálnej pomoci pre ľudí najviac postihnutých krízou
prostredníctvom SOS dotácie
- odklad splátok úverov a energií do 30. júna 2021
- odklad výkonu exekúcií do 30. júna 2021
- dofinancovanie odvetvia cestovného ruchu a gastro vo výške 100 miliónov eur
- Covid balíček - päť respirátorov na osobu bezodplatne, prostredníctvom lekární

Kollár sa viackrát vyjadril, že personálne výmeny vo vláde koaličnú krízu nevyriešia. Konkrétne hlavní aktéri najväčších konfliktov – Matovič a Sulík – by naďalej zostali predsedami strán a po prípadnom odchode z vlády by sa vrátili do parlamentných lavíc.

 
Čomu by pomohol odchod?

„Čomu by to pomohlo, ak by dotyční, alebo jeden z nich, odišli z vlády? Veď oni by neodišli z politiky, naopak, sedeli by v parlamente a ich konflikt by pokračoval ďalej, len tentokrát nie na pôde vlády, ale na pôde národnej rady. Toto nie je riešenie. Ako som povedal – jediným riešením je vstúpenie si do seba a uvedomenie si, prečo nás ľudia zvolili,“ vyjadril sa Kollár.

SME RODINA začína boj za ochranu práv seniorov (Gabriel Matta)
01 | 03 | 2021 | sefredaktor


Pokiaľ ide o päť bodov hnutia Sme rodina na riešenie koaličnej krízy, hnutie ich chce predložiť na rokovanie marcovej schôdze národnej rady s cieľom, aby boli účinné už od 1. apríla 2021. Zostáva len dúfať, že si koaliční partneri zoberú aspoň niečo z toho, k čomu ich predseda parlamentu vyzval. Ak má súčasná vláda zotrvať, ak má fungovať ako štvorkoalícia a má si opäť získať ťažko podlomenú dôveru ľudí, bez Kollárových slov o stopke osobným konfliktom a sebauvedomeniu si, „na čo sú nám politici“, to asi nepôjde.

Zrušenie doplatkov za lieky bolo schválené. Návrh hnutia SME RODINA podporila koalícia aj opozícia
Minulý týždeň bol v parlamente jednohlasne prijatý návrh z dielne hnutia Sme rodina na zrušenie doplatkov za lieky pre vybrané, najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová