Slovenská politická scéna šokovaná zatknutím šéfa SIS
11 | 03 | 2021 I sefredaktor
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic nebude vykonávať úkony vo veci zadržania šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. "V danej trestnej veci bolo vznesené obvinenie aj na základe výpovede môjho bývalého klienta, a Vladimír Pčolinský bol v minulosti mojím blízkym spolupracovníkom na Ministerstve vnútra SR," zdôvodnil svoje rozhodnutie, informovala TASR.

V prípade vykonáva všetky úkony nadriadeného prokurátora v tejto veci vrátane nevyhnutných aprobačných úkonov Lipšicov zástupca.

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) nekomentuje informácie o zadržaní šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, pričom zdôraznil, že vyšetrovatelia sú procesne nezávislí.
„Nemám vopred žiadne informácie o plánovaných akciách Národnej kriminálnej agentúry," zdôraznil minister.

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár listom požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zatknutého riaditeľa SIS dočasne postavila mimo službu a urýchlene ho zbavila mlčanlivosti, aby mohol vypovedať.

Čaputová informovala, že rozhodnutie o tom, či Pčolinského dočasne postaví mimo službu, prijme v najbližších hodinách.

SaS je zadržaním riaditeľa SIS zaskočená. "Veríme, že Národná kriminálna agentúra koná nezávisle a správne na základe dôkazov," uviedla strana v reakcii.

OĽANO v reakcii na zadržanie Pčolinského zdôraznila, že polícia a prokuratúra majú rozviazané ruky a konájú nezávisle. V podobnom duchu sa vyjadril podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí).

Pčolinského zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok ráno. Dôvodom majú byť podozrenia z korupcie. Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ zadržanie nekomentoval. Pčolinský je nominantom Sme rodina. Vo funkcii je od apríla 2020.