Dánsko pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca
11 | 03 | 2021 I sefredaktor
Dánsko pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca. Reaguje tak na informácie o krvných zrazeninách, ktoré sa objavili u niekoľkých zaočkovaných pacientov, informuje dennikn.sk.

 

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že zatiaľ nie je známe, či existuje spojenie medzi vakcínou a zrazeninami, situáciu chce preveriť.

 

Očkovanie je zatiaľ pozastavené na 14 dní. „Nie je to ľahké rozhodnutie. Práve preto, že očkujeme tak veľa ľudí, však musíme včas reagovať, ak sú známe možné závažné vedľajšie účinky. Musíme si to ujasniť skôr, ako budeme môcť pokračovať v používaní vakcíny od firmy AstraZeneca,“ uviedol Søren Brostrøm z dánskeho úradu verejného zdravotníctva.

 

„Je dôležité zdôrazniť, že sme neukončili očkovanie vakcínou AstraZeneca, iba ho odkladáme. Existujú kvalitné dôkazy o tom, že vakcína je bezpečná a účinná. Musíme však reagovať na správy o možných závažných vedľajších účinkoch z Dánska aj z ďalších európskych krajín. Ukazuje to, že monitorovací systém funguje,“ dodal.

To, že ide o preventívne opatrenie, zdôraznil na Twitteri aj minister zdravotníctva Magnus Heunicke.

Pozastavené bude očkovanie prvou aj druhou dávkou. Pri preverovaní možného spojenia medzi zrazeninami a vakcínou má pomôcť aj Európska lieková agentúra (EMA).