Ako budú Slováci tráviť Veľkú noc? Krčméry v tom má jasno
11 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry v rozhovore pre Plus jeden deň vysvetlil, aké opatrenia je potrebné zaviesť. Sú nutné, aby sme si mohli na Veľkú noc ako-tak vydýchnuť.


Krčméry navrhoval povinnú karanténu už v januári. "My sme navrhovali už začiatkom roka v rámci januárového lockdownu povinnú karanténu. A od minulej stredy povinnú štátnu karanténu pre tých, ktorí prichádzajú z mimoeurópskych destinácií. Problém je, že nie je zatiaľ hotová eKaranténa. Potom nevieme zistiť, keď niekto pricestuje napríklad z Frankfurtu alebo z Viedne, odkiaľ cestoval pôvodne, ak to sám neprizná. Títo ľudia sa nám vyšmykli a efekt je, že máme prvé prípady juhoafrickej mutácie, ktorá je veľmi problémová. A ja sa bojím, že ich bude viac, pokiaľ sa nezavedie povinná štátna karanténa," uviedol.

O povinnej štátnej karanténe Krčméry hovoril s premiérom Igorom Matovičom aj s ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Minister Mikulec uviedol, že síce nemajú dostatok karanténnych zariadení, ľudia by si však mohli vybrať, či pôjdu do hotelov alebo penziónov a štát preplatí nejakú časť. "Bol tam aj minister hospodárstva Sulík, ktorý informoval, že spustiť vieme aj eKaranténu, no nie skôr ako v polovici apríla. Kritický čas je však teraz," dodal.

Na otázku, či Krčméry očakáva, že Veľkú noc budú ľudia tráviť bez návštev, odpovedal, že to nie je nevyhnutné. "Je celkom možné, že ak sa do týždňa prijmú opatrenia, o ktorých som hovoril, ten efekt sa dostaví v priebehu desiatich dní až dvoch týždňov. Čiže aj to si viem predstaviť, že budeme mať určité uvoľnenie ako na Vianoce, keď sa mohli napríklad navštevovať dve domácnosti. Všetko je v našich rukách," uzavrel.

Krčméry sa bráni žalobou proti tvrdeniu, že je opilec a má zákaz vstupu do Afriky
Infektológ Vladimír Krčméry čelí nepríjemnej fáme, ktorú odvysielalo rádio Infovojna. V jeho vysielaní vystúpila pani Ľudmila žijúca v Egypte. Obvinila ho, že má zákaz vstupu do Strednej Afriky pre opilosť. Krčméry sa bráni žalobou. Informáciu... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Michal Filek