V prípade Zora Kollára polícia štyri mesiace neurobila nič - prokurátorka sa vyhovára na pandémiu
10 | 03 | 2021 I sefredaktor
Sudca pre prípravné konanie Ján Buvala prepustil z väzby podnikateľa Zoroslava Kollára preto, lebo sa vyšetrovatelia v jeho prípade za štyri mesiace nikam neposunuli. informuje portál sme.sk.

Vyšetrovatelia podľa portálu nevypočuli hlavného svedka, a tak ako na začiatku jeho zadržania aj dnes je skutok údajného zasahovania do nezávislosti súdu v prípade obvineného popisovaný len veľmi stručne.

 
Nečinnosť a prieťahy





Nečinnosť a prieťahy vyšetrovateľov boli hlavnými argumentmi  obhajoby proti väzobnému stíhaniu obvineného veľkopodnikateľa.





Prieťahy vraj spôsobuje pandémia

Prokurátorka sudcovi odôvodnila namietané prieťahy tým, že na stíhanie Kollára a ďalších sa treba pozerať v kontexte celého korupčného stíhania všetkých obvinených sudcov, kde je stíhaných dovedna až 21 osôb pre celkovo 49 skutkov. Prieťahy okrem iného vraj spôsobuje aj pandémia ochorenia COVID-19.

 
Náramik, kaucia, kontrola

Kollár, ktorého v piatok 5. marca prepustil sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Buvala, bude mať na nohe monitorovacie zariadenie.Jeho rodina zložila 100-tisíc eurovú záruku.

Obvinený musel odovzdať cestovný pas a bude pod kontrolou mediačného a probačného úradníka. Má zakázané akýmkoľvek spôsobom mariť vyšetrovanie.

 
Sťažnosť


Prokurátor podal sťažnosť voči prepusteniu podnikateľa, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd. Kollára zobrali do väzby koncom októbra minulého roku v rámci akcie Víchrica.