Myši a morčatá, ktorým aplikovali Sputnik V, sa majú dobre, testy pokračujú
10 | 03 | 2021 I Marek Molnár

V Šarišských Michaľanoch sa v súčasnosti testuje ruská vakcína Sputnik V na myšiach a morčatách, pričom ich zdravotný stav je vyhovujúci. Definitívny výsledok bude v pondelok, informujúHospodárske noviny.


Skúška bezpečnosti ruskej vakcíny sa od pondelka realizuje na piatich myšiach a dvoch morčatách. "Ak uhynie jedno zviera, skúška sa môže opakovať, avšak po zopakovaní, ak uhynie opäť jedno zviera alebo viac, skúška definitívne končí," uviedol Miroslav Ryzner z referátu biologických skúšok na zvieratách spoločnosti Imuna Pharm..

Testovaním sa zisťuje, či sa vo vakcínach nenachádzajú potenciálne nežiaduce prímesi. "Robíme testovanie pre bezpečnosť vakcíny a prípravu pre ostatné firmy. Účinnosť vakcíny nebudeme testovať my, ale Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Zlomok vakcín potrebujeme my. Ďalšie inštitúcie budú robiť napríklad testy sterility a podobné veci. Tie si vyžadujú väčší objem vakcíny,“ ďalej poznamenal predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás. Celkové výsledky má skompletizovať Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Iba jedna dávka Sputniku stačí na vytvorenie silnej imunity u ľudí, ktorí už boli infikovaní Covidom
Argentínska štúdia ukázala, že ľudia, ktorí už mali koronavírus, vykazujú silnú imunitnú reakciu. Stačí im im iba jedna dávka ruskej vakcíny Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Marek Molnár


​Spoločnosť, kde sa nachádzajú uskladnené vakcíny Sputnik V, pociťuje obrovský záujem o vakcínu aj očkovanie. "Volá nám množstvo ľudí, ale my nie sme schopní im žiadnym spôsobom vyhovieť, lebo všetko je v rukách ministerstva zdravotníctva. My, samozrejme, ani očkovať nebudeme. Budú očkovať poskytovatelia zdravotnej starostlivosti," dodal Kamarás.

Spoločnosti celkovo prišlo 200-tisíc kusov vakcín, čo vystačí pre 100-tisíc ľudí. V závode by mali byť podľa Kamarása dovtedy, kým im rezort zdravotníctva nedá zelenú na distribúciu.

Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V, pričom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) udelil neregistrovanej vakcíne výnimku na používanie.

Zakázať export vakcín? To isté môžeme urobiť aj my, varuje francúzsky minister zdravotníctva
Francúzsko by si mohlo vziať z Talianska príklad a zakázať vývoz vakcín proti Covid-19, uviedol francúzsky minister zdravotníctva, pričom tým odkázal na to, ako Taliansko zablokovalo zásielku vakcín od spoločnosti AstraZeneca do Austrálie,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár