Sulíkov pudingový puč je odsúdený na neúspech. Matovič nikam neodíde, tvrdí politológ
09 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Tajný nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V bez vedomia koaličných partnerov vyústil minulý týždeň do koaličnej krízy. No tá sa zrejme neskončí odchodom premiéra, ale naopak, doplatiť na ňu môžu strany, ktoré žiadajú zmeny vo vláde, konštatuje denník SME.


"Sulíkov pudingový puč je odsúdený na neúspech. V podstate ako doposiaľ vždy, keď sa niekto s trinástimi poslancami snaží robiť rekonštrukciu vlády," hovorí politológ Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.
Premiér odchod nepredpokladá

Odchod nepredpokladá ani samotný Matovič. "Možno aj áno, uvidíme. Vôľa ľudu, vôľa božia," odpovedal premiér v relácii RTVS Sobotné dialógy na otázku, či je v štúdiu posledný raz ako premiér. "Na druhej strane si myslím, že sa to nestane," dodal však vzápätí.

Hoci sa teraz čaká najmä na to, na čiu stranu sa prikloní druhá najväčšia koaličná strana Sme rodina, nevyzerá to tak, že by sa v nej chystali tlačiť na výmenu premiéra. "Výmenou premiéra by sa nič nezmenilo. Možno by sa upokojili vášne, ale otázka je dokedy," zopakoval šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský to, čo už cez víkend vyhlásil aj predseda strany Boris Kollár.

Bittó Cigániková toho má už plné zuby. "Igor, ospravedlň sa!"
V čase, keď sa otriasa vládna koalícia, poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková prilieva olej do ohňa. Od premiéra Igora Matoviča žiada ospravedlnenie, na jeho reči už nemá nervy! Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Sme rodina zasadne v stredu napoludnie

Celá koalícia čaká na výsledok rokovania predsedníctva Sme rodina, ktoré bude v stredu o 12.00 hod. Kollár si na rozhodnutie nechal celý týždeň. "Podľa môjho osobného názoru je aj dobré, že možno niektorým vychladnú hlavy," dodáva Pčolinský.

Šéf klubu Sme rodina okrem toho hovorí, že zatiaľ len jediná z koaličných strán - SaS priamo vyslovila, že žiada Matovičov odchod. „Veronika Remišová sa vyjadrila, že Za ľudí žiada rekonštrukciu vlády. Nedefinovala, čo to znamená," hovorí Pčolinský.

Za ľudí zároveň jasne nehovorí ani to, či koalíciu opustí, ak by sa vo vláde žiadne zmeny neudiali.

Žitná Lučaiová: „Cestovanie a hranice? Nie, problémom sú koronapárty pri celoplošnom testovaní"
Moderátorka Anka Žitná Lučaiová sa pozrela na počty ľudí, ktorí sa nakazili v cudzine a u nás na Slovensku. Obviňovať cestovateľov je podľa nej smiešne. Problémom sú podľa nej „koronapárty“ pri celoplošnom testovaní. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Petra Demková

Matematika je proti

Proti odchodu Matoviča z čela vlády pod tlakom SaS a Za ľudí hovorí aj matematika rozloženia síl v parlamente. OĽaNO má spolu s hnutím Sme rodina Borisa Kollára 70 hlasov. A Matovičov menšinový kabinet by podporu v parlamente podľa politológa Jozefa Lenča z UCM v Trnave našiel medzi nezaradenými poslancami.

Podporu menšinového kabinetu zatiaľ predseda Sme rodina Boris Kollár v televízii Ta3 vylúčil, ale jeho strana má od vzniku vlády s premiérom najbližšie vzťahy a najviac kritizuje SaS podobne ako OĽaNO. Odstúpením premiéra sa podľa Kollára nič nevyrieši, nerozumie ani požiadavke SaS a Za ľudí na výmenu ministra zdravotníctva.

"Keď chcel Krajčí pred Vianocami sprísňovať opatrenia, oni chceli otvárať prevádzky. Po mieste ministra tak volajú tí, ktorí mu nijako nepomohli," skonštatoval Kollár.

Uhrík: "Testovali by aj rukou na čelo, keby sa na tom dali uliať milióny"
Europoslanec Milan Uhrík píše o vyhodených miliónoch za zbytočné plošné testovanie Slovákov. Z ministra Krajčího vraj bude rad dobrý kajúcnik. Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Michal Filek


Vláda by sa na menšinovú podporu v parlamente musela spoliehať tri roky. Taký dlhý čas menšinová vláda ešte nebola. „Konštrukty o tom, že sa tu ide vytvoriť menšinová vláda, vnímam ako snahy otočiť pozornosť a vytvoriť tu akéhosi nepriateľa zo strán Za ľudí a SaS," reaguje Juraj Šeliga zo Za ľudí.

Doterajšia blízka spolupráca OĽaNO a Sme rodina a ich sila v parlamente preto takmer vylučujú podľa Lenča možnosť, že by sa kríza v koalícií skončila výmenou premiéra. "Nevidím žiadny tromf, ktorý by mali Sulík s Remišovou v rukách, ako zatlačiť na Matoviča, aby urobil to, čo chcú," myslí si politológ.

Sčítanie odhalilo novú cirkev: Ľudia sa hlásia k Svedkom Liehovovým
Aktuálne sčítanie obyvateľov sprevádzajú aj vtipné momenty. "Recesisti hlavne pri otázkach vierovyznania alebo národnosti mali tendenciu vždy uvádzať rôzne na tie časy populárne humorné odpovede. Samozrejme, stretávame sa s hutnou recesiou aj... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | tasr