Prichádza Sputnik "light" - vakcína s jednofázovým očkovaním
09 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Rusi predstavili upravenú verziu svojej vakcíny Sputnik V, ktorá je momentálne v procese schvaľovania Európskou liekovou agentúrou. Ak uspeje, Sputnik V sa zaradí k vakcínam od AstraZenecy, Moderny a Pfizeru ako štvrtá v Európe oficiálne schválená vakcína proti koronavírusu. Navyše - bude stačiť jedna dávka.


"Pokiaľ ide o novú verziu Sputnika, jeho výrobca látku nazval „Sputnik Light“. Upravená pôvodná vakcína sa tak stala druhou jednodávkovou na svete. Je ľahšia na výrobu, ale má nižšiu účinnosť (73 percent – 85 percent) a kratšiu ochranu (3 – 4 mesiace)." Informuje web 1pluska.sk.


Nikoho asi neprekvapí, že určená je pre export a nie domáci trh. Pre porovnanie, „klasický“ dvojdávkový Sputnik má podľa medicínskeho magazínu Lancet účinnosť až 91,6 percent. Značky Sputnik V a Sputnik Light však nie sú jedinými ruskými vakcínami. Na východe sa už očkuje aj doma vyrobenou EpiVacCoronou. Tento mesiac má na trh doraziť aj v poradí štvrtá ruská vakcína CoviVac.


Vlastnú vakcínu chcú vyrobiť aj Rakúšania, ktorí v tomto procese spoja sily s Dánskom a Izraelom. Rovnako tak aj Kuba. Viac ako 33 percent ľudí by si vybralo americkú vakcínu Johnson & Johnson a viac ako 30 percent by dalo prednosť americkej vakcíne Novavax. Čínsku vakcínu Sinopharm by si vybralo 27 percent respondentov. Tou sa dal zaočkovať aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Prieskum: Slováci uprednostňujú Sputnik a Pfizer
07 | 03 | 2021 | sefredaktor