Nemocnica odmietla, že Ivermectin je experimentálna liečba bez dôkazov
09 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Lekári z Fakultnej nemocnice u svätej Anny v Brne sa v utorok ohradili proti tvrdeniu, že liečba ochorenia COVID-19 prípravkom ivermectin predstavuje experimentálnu liečbu. Zároveň však varujú pred neuváženým použitím lieku. Zvlášť ak je určený primárne na veterinárne účely. V nemocnici mal liek podľa zdravotníkov úspech, informuje portál iDnes.


Primár internej kardiologickej kliniky u svätej Anny Michal Rezek uviedol, že z odporúčaní pre laikov od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) vychádza, že ľudia nemajú užívať veterinárny prípravok Ivermectin. A že bolo zaznamenané predávkovanie, pri ktorom hrozí poškodenie orgánov.

Podľa neho ďalšia americká inštitúcie uviedla, že nie sú zatiaľ také medicínske poznatky, aby sa mohla liečba Ivermectinom odporučiť alebo odmietnuť. Rezek doplnil, že nemocnica má skúsenosť u tridsiatich pacientov, čo je malá vzorka.

"Avšak podarilo sa nám z nemocnice prepustiť väčšie percento pacientov, ako je priemer u liečených bez použitia tohto lieku. Nezaznamenali sme ani žiadne vedľajšie účinky. Pacienti ho dobre tolerovali, výsledky naznačovali pozitívny efekt a boli prísľubom pre ďalšie použitie," uviedol.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/03/08/otcovi-s-covidom-nechcel-lekar-predpisat-isoprinosin-ani-ivermectin-donutila-som-ho-a-prezil/