Bývalý šéf vojenských tajných Ján Balciar a jeho majetky sú opäť v centre pozornosti
09 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Bývalý šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar bude musieť zrejme opäť vysvetľovať svoje podozrivé majetky. Spolu s manželkou teraz ponúkli na predaj jeden z piatich apartmánových domov za takmer pol milióna eur.  


Jána Balciara a najmä jeho majetkové nadpomery prešetrovali už v roku 2019, no vtedy mal mať všetko v poriadku. Teraz sa ale okolo jeho lukratívneho majetku opäť začínajú diať veci. Balciar a jeho manželka mali totiž ponúknuť na predaj jeden z piatich apartmánových domov za takmer pol milióna eur, informuje portál 1.pluska.sk.
Zvláštnosti u Balciarovcov: Lukratívne majetky, krachujúca firma aj pomoc od štátu

Lukratívny majetok priznal Ján Balciar s tým, že na všetko si zarobil ako šéf Vojenského spravodajstva. K lukratívnemu majetku v hodnote takmer milión eur sa mala dostať aj jeho manželka Viera Balciarová cez svoju firmu. Zvláštne ale je, že tá je v mínuse viac ako 130 tisíc eur a minulý rok dokonca požiadala o pomoc od štátu v dôsledku koronakrízy. Ako informuje portál aktuality.sk firma Viery Balciarovej Natural Slovakia kúpila minulý rok tri rekreačné zruby v Nízkych Tatrách. Lukratívne nehnuteľnosti patrili predtým firme oligarchu Antona Siekela. Firma manželky exšéfa vojenských tajných mala zastrešovať len ich prenájom. Odkiaľ však vzala Balciarová takú sumu peňazí doteraz nikto nevie. Manželia sa však zbavujú lukratívneho trojapartmánového domu v obľúbenej turistickej destinácii Tále.

„Kapacita jedného zrubu je 10 ľudí, cena za noc sa pohybuje podľa webstránky zrubybystra.sk od 300 eur vyššie. Ak by sa podarilo prenajať tri zruby na polovicu roka, celkové tržby by prekročili 150-tisíc eur,“ uviedli Aktuality.sk. Podozrivé je, že firma manželky exšéfa tajných minulý rok vykázala príjmy len okolo 3-tisíc eur. Pritom iba pozemky pod zrubmi stoja podľa odborníka okolo 200-tisíc eur a minimálna trhová hodnota zrubov sa pohybuje okolo 750-tisíc eur. V skutočnosti by sa však mohli predať za viac. „V súčasnosti by sme vedeli uvedené nehnuteľnosti predať za približne 900-tisíc eur,“ uviedol pre portál 1.pluska.sk odborník na reality Marián Paták.

Informácie o majetku Balciara sa podľa NAKA nezakladajú na pravde
Medializované informácie o možnej trestnej činnosti šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara v súvislosti s jeho majetkom sa nezakladajú na pravde. Vyplynúť to malo zo stanoviska Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), o ktorom TASR informovalo... Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | TASR