Štúdia: Ateisti majú rovnako dobrý morálny kompas ako veriaci
08 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Existuje rozšírený medzikultúrny stereotyp, ktorý naznačuje, že ateisti sú nedôveryhodní. Chýba im vraj morálny kompas. No je na tom niečo pravdy? Otázkou sa zaoberá portál iflscience.com.


Nová štúdia publikovaná v dokumente PLOS One skúma vzťah medzi morálnymi hodnotami a náboženskou vierou. „Najbežnejším posolstvom z týchto štúdií je, že ľudia, ktorí neveria v Boha, majú iný morálny kompas. V skutočnosti zdieľajú mnoho rovnakých morálnych obáv ako veriaci. Sú to obavy o spravodlivosť a o ochranu zraniteľných osôb," uviedol autor štúdie Tomas Ståhl z University of Illinois v Chicagu.

Zdá sa, že na celom svete stále existujú všeobecné negatívne postoje k ateistom. V prieskume Pew z roku 2019 v priemere 45 percent ľudí v 34 krajinách tvrdí, že viera v Boha je nevyhnutná, aby bol človek morálny a mal dobré hodnoty.

Iba 60 percent respondentov, ktorí sa zúčastnili Gallupovho prieskumu, by v roku 2020 hlasovalo za ateistického kandidáta na prezidenta. Zatiaľ čo 95 percent by volilo katolíckeho kandidáta, 93 percent by volilo židovského kandidáta a 80 percent by volilo evanjelického kresťana.

Malý trapas - nemecké Tornado zbombardovalo Holandsko
Bomby síce pilot nemeckého stroja odhodil, avšak nie nad cvičnou strelnicou na území Nemecka, ale priamo na hranicu s Holandskom. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Čo skúmali?

Štúdie v tomto dokumente skúmali, ako účastník podporuje slobodu / útlak a amorálne tendencie. Ako aj päť základov teórie morálnych základov: starostlivosť / škoda, spravodlivosť / podvádzanie, lojalita / zrada, autorita / podvracanie a svätosť / degradácia.

Prvé dve štúdie opísané v tomto dokumente použili na prieskum stoviek obyvateľov USA platformu Amazon Mechanical Turk, webovú stránku na zhromažďovanie odpovedí. Z týchto údajov sa zistilo, že religiozita nesúvisí s amorálnymi tendenciami a podporou slobody / útlaku. Ani s individualizáciou morálnych základov starostlivosti a spravodlivosti.

Zistilo sa však, že ateisti majú slabšiu podporu záväzných morálnych základov, ako je úcta k autorite, svätosť a lojalita v skupine.

Spor kvôli nasadeniu Sputnika V na Slovensku: Premiér Matovič sa drží vakcíny z Ruska
Nákup ruskej vakcíny Sputnik V vyvolal na Slovensku politický spor. Pokým prezidenta Zuzana Čaputová kritizuje nasadenie vakcíny bez schválenia Európskou úniou, predseda vlády Igor Matovič chce vakcínou zachraňovať ľudské životy, píše... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Po Amerike a Švédsku

Druhé dve štúdie skúmali tisíce jednotlivcov po celej Amerike a Švédsku. Amerika je náboženskejšou krajinou, zatiaľ čo Švédsko je veľmi sekulárne. Údaje z týchto štúdií preukázali rovnaký vzorec výsledkov ako predchádzajúce dva.

Ako celok tieto výsledky podporujú predstavu, že morálny kompas ateistov je rovnako dobrý ako morálny kompas veriacich. Ateisti však s väčšou pravdepodobnosťou hodnotia morálnosť konania na základe jeho dôsledkov, zatiaľ čo veriaci majú sklon presadzovať morálne hodnoty, ktoré podporujú súdržnosť skupín.

Ako píše Ståhl v príspevku: „Ateizmus iba naznačuje absenciu náboženskej viery a nehovorí nič o tom, aké pozitívne morálne nastavenie má neveriaci človek.“

UNICEF upozorňuje, že pandémia môže spôsobiť ďalšie milióny manželstiev detí
Obrovský vplyv ochorenia COVID-19, ktorý pocítili ženy v niektorých krajinách, by v tomto desaťročí mohol viesť k ďalším desiatim miliónom nútených manželstiev detí. Vyplýva to zo správy Detského fondu OSN (UNICEF) zverejnenej v pondelok pri... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | tasr