Orbán chce okolo seba zoskupiť európske pravicové sily
08 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Maďarský premiér považuje odchod svojich europoslancov z frakcie Európskej ľudovej strany za oslobodenie sa od skupiny, ktorá sa definitívne stala príveskom európskych ľavičiarov.


Čo bude teraz s jeho poslancami v Európskom parlamente, ešte nie je jasné. Pravicovokonzervatívny premiér ale na Facebooku zdôraznil, že jeho cieľom je zoskupiť okolo seba európske pravicové sily, píšu rakúske noviny Kronen Zeitung.


„Teraz ide o zoskupenie európskej demokratickej pravice bez Európskej ľudovej strany,“ – takto znie devíza. Nová pravica „ponúkne domov všetkým európskym občanom, ktorí nechcú migrantov, multikulturalizmus a neprepadli šialenstvu LGBT, ale ktorí chránia kresťanské tradície, rešpektujú národnú suverenitu a svoje národy nevnímajú ako súčasť minulosti, ale ako súčasť budúcnosti,“ – píše Orbán.


Ešte nie je jasné, ako by sa malo k tomu dospieť. Existuje viacero možných scenárov. Dvanásť poslancov Fideszu môže napríklad vstúpiť do frakcie pravicovopopulistických Európskych konzervatívcov a reformistov. Tu by ale Fidesz so svojimi dvanástimi poslancami hral len druhé husle voči najväčšej strane frakcie – poľskej strane Právo a Spravodlivosť (PiS).


Blízkosť k Rusku ako problém


Navyše PiS, ako aj česká Občianska demokratická strana (ODS) sú zamerané protirusky, zatiaľ čo Orbán už roky udržiava dobré vzťahy s Moskvou.


Fidesz by neudával tón ani vo frakcii Identita a demokracia (ID), kde sú poslanci pravicovopopulistických, nacionalistických a pravicovoextrémistických strán. Talianska Lega, ako aj francúzska Rassemblement National (RN) by tam mali viac europoslancov  než Maďarsko. Mimochodom, do ID patria aj poslanci rakúskej FPÖ.


Založenie vlastnej frakcie?


Zostala by potom už len jedna možnosť – založiť si vlastnú frakciu. Na to je treba minimálne 23 poslancov zo siedmich krajín Európskej únie. Spojencov by bolo pravdepodobne dosť, ale je viac než otázne, či by skutočne boli silnou frakciou v Európskom parlamente, dodáva Kronen Zeitung.