Slovensko v minulosti vyrábalo vakcíny. Dnes štát peniaze premrhá a na výskum ostane minimum
07 | 03 | 2021 I Ivan Mihale
V bývalom Československu sme vyvíjali vakcíny proti mnohým vážnym chorobám. Mnohé vyvinul najmä Ústav na výrobu očkovacích látok, ale aj významná farmaceutická spoločnosť IMUNA, píše portál dobrenoviny.sk.

Už roku 1925 vznikol Štátny zdravotný ústav, kde vyvíjali a testovali očkovacie látky. O niekoľko rokov neskôr sme už dokázali produkovať vakcíny proti veľmi nebezpečným ochoreniam, ako je napríklad záškrt. Celoplošne sa očkovalo už v roku 1946 a v roku 1980 táto nebezpečná choroba úplne vymizla. Ministerstvo zdravotníctva chcelo ročne podať vakcínu až 600  tisíc deťom.
Vďaka ústavu sme porazili mnohé choroby

V našej krajine sme od roku 1938 vytvárali vakcíny aj na osýpky, dávivý kašeľ či šarlach.  „Epidémiu osýpok sme zaznamenali aj v roku 2018, ktorá sa k nám dostala z Veľkej Británie. Spôsobil to najmä pokles preočkovania populácie a ochorenie postihlo najmä deti, ktoré obišla povinná vakcinácia. Dusili sa, nevedeli ľahko prehĺtať potravu, zvracali, mali hnačky či silný hnisavý zápal spojiviek,“ uvádzajú Dobré noviny.

A pokračujú: „Ústav na výrobu očkovacích látok sa mal skladať z jedenástich oddelení. Vakcíny vyrábalo, skúmalo a kontrolovalo Oddelenie pre bakteriologickú diagnostiku. Malo pobočky aj v Brne, Bratislave a Košiciach. Tu sa očkovalo aj proti ovčím kiahňam. Proti týfusu a cholere prebehlo očkovanie už v roku 1945, najmä zadarmo alebo za dobrovoľný príspevok. Ústav vyvíjal aj očkovacie látky proti tuberkulóze a pravým kiahňam.“

Po vojne sa už vakcíny vyrábali v dvoch podnikoch. V Čechách v Biogene a na Slovensku v v podniku IMUNA. Vznikli aj ústavy hygieny či epidemiológie, ktoré sa neskôr zlúčili a boli priamo podriadené ministerstvu zdravotníctva. Nová organizácia mala názov Ústav sér a očkovacích látok (ÚSOL). IMUNA v Šarišských Michaľanoch prišla s vlastným protitetanovým sérom a ďalšími očkovacími látkami.
Legenda československej virológie nie je Jarčuška

Dimitrij Slonim- vždy sa zaujímal o živé organizmy a stal sa celosvetovo uznávaným virológom. Tento český významný vedec vyvíjal vakcínu proti chrípke už od roku 1956. Vďaka nemu sa však Československo stalo prvou krajinou, ktorá porazila hrozbu detskej obrny.