Imunológ: Zmeny na DNA spôsobí skôr zlá strava a fajčenie ako očkovanie
07 | 03 | 2021 I sefredaktor

Imunológ Miloš Jeseňák sa oneskorených vedľajších účinkov vakcín neobáva. Viac ho znepokojuje možnosť, že ľudia budú mať výrazné zdravotné ťažkosti po covide, uvádza portál aktuality.sk.







Žiadna z vakcín nemení DNA, zdôrazňuje imunológ, a mRNA vakcína sa k nej ani nedostane. Neplechu na DNA vám však môže spraviť fajčenie či chemikálie v potravinách.

Imunológ Miloš Jeseňák hovorí, že ku každej vakcíne treba pristupovať s rešpektom, ale oveľa viac ako oneskorených vedľajších účinkov vakcín sa obáva postcovidových ťažkostí. Zmeny v DNA v dôsledku mRNA vakcín úplne vylučuje. „mRNA vakcína určite nemení DNA, lebo sa do nej ani nemá ako dostať,“ hovorí.

Vakcíne AstraZeneca sa podľa jeho slov krivdí. Opakovane ju spochybňoval napríklad premiér Matovič, po ktorého výrokoch sa viacerí učitelia z očkovania odhlásili. Jeseňák však zdôrazňuje, že všetky vakcíny, ktoré momentálne máme k dispozícii a boli schválené Európskou liekovou agentúrou, majú veľmi dobrú účinnosť proti ťažkému priebehu ochorenia covid-19.


V odpovedi na otázku, či sa veriť účinnosti Sputniku V imunológ uviedol, že z dostupných dát vyplýva, že vakcína má dizajn, ktorý by ju mohol predurčovať k vyššej účinnosti. Sputnikom V by sa dal zaočkovať po ukončenom schvaľovacom procese – Európskou liekovou agentúrou alebo Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv.


"Do istej miery nám robí vrásky juhoafrická mutácia, pri ktorej mali niektoré vakcíny relatívne slabšiu účinnosť. Protilátky vytvorené po očkovaní u nás najpoužívanejšej mRNA vakcíne od spoločnosti Pfizer/BioNTech neutralizujú aj tento genetický variant vírusu," uviedol imunológ.

Vírus bude mutovať, je v prirodzenom prostredí, teda medzi ľuďmi, ktorí nie sú chránení očkovaním. Podstatnú časť populácie potrebujeme mať zaočkovanú, upozornil Jeseňák, aby sa zabránilo šíreniu vírusu.