Smatana: Mohli sme poslať balíček vitamínov a liekov dvom miliónom chorých
06 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Bývalý generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana poznamenal, že keby sme lepšie hospodárili, až dvom miliónom chorých by sa mohol poslať balíček vitamínov a liekov. Uvádza to v statuse na Facebooku.



Budeme sa samotestovať?

"Sme v núdzovom stave a peniaze by mohli ísť (trošku) bokom. Napriek tomu nesmieme zabudnúť na pridanú hodnotu každého kroku. Obzvlášť v témach, ktoré sa dajú detailne zanalyzovať. Opakovane sme sa na nich popálili a ďalšiu šancu na nápravu už možno nedostaneme. Aj preto ma trápi diskutovaný nákup a využitie AG testov za 140 mil. EUR," uviedol Smatana.

Smatana zhodnotil ceny testov. Prišiel s myšlienkou, či by sa domácnosti nemohli testovať samé: "Podľa včerajšej reakcie MZ SR sa kúpené testy majú použiť napríklad aj na samotestovanie doma. Museli by sa do domácností poslať ako celá krabička. V testoch je totiž v každej krabičke len jedno kvapkátko na 20 / 25 testov. Nedajú sa deliť, jedine žeby to niekto ručne naporcioval do skúmaviek a balení. Čo si z EPI a pragmatického hľadiska predstaviť vskutku neviem."

"Ministerská cena jednej krabičky CLINITEST od Siemensu je 20 x 3,5 EUR = 70 EUR. Cena za Biosensor Q je 25 x 3,7 = 92,5 EUR. Za túto sumu sme napríklad mohli každému pozitívnemu poslať štartovací balíček základných vitamínov a potrieb podľa odporúčaní MZ SR," dodal.

Balíček vitamínov, liekov a respirátora / Facebook Martin Smatana

Prevencia lacnejšia ako testy

"Toto som kúpil v najbližšej lekárni a e-shope (oxymeter) za 38 EUR. V cene jednej testovacej krabičky by sme teda mohli takýto balík poslať pozitívnemu a k tomu ešte pribaliť rezervný balíček na profylaxiu (už bez oxymetra) pre rodinných príslušníkov. Dokopy by to vyšlo na 38 + 24 = 62 EUR, čiže menej ako lacnejší z dvoch testov," poznamenal Smatana.

"Za 140 mil. EUR, čo sme minuli na testy, by sme takýto balíček mohli poslať (keby je taká potreba) až dvom miliónom chorých (alebo miliónu a zvyšok využiť inak, napríklad na cielené testovanie). Tak toto by teoreticky mohla byť zaujímavá protihodnota namiesto jednej krabičky domácich samotestov. Či?" dodal na záver.

Nové opatrenia zrejme neplatia pre všetkých: Doležal, Mikulec a Šeliga sa vybrali do Jasnej!
Všetci sme si rovní, len niektorí sú si rovnejší. Väčšina Slovákov sa musí prispôsobovať novým opatreniam. Ministrom Doležalovi a Mikulcovi a podpredsedovi NR SR Šeligovi obmedzenia nič nehovoria, informuje portál ereport.sk. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár