India hrozí väzením zamestnancom Facebooku, WhatsApp a Twitteru za to, že odmietajú zastaviť šírenie „škodlivých“ informácii
06 | 03 | 2021 I Marek Molnár

India vydala ultimátum americkým platformám sociálnych médií. Hrozí uväznením ich miestnych zamestnancov, ak budú ignorovať žiadosti o zastavenie šírenia „škodlivých“ informácií, informuje portál RT.


Facebook, WhatsApp a Twitter dostali písomné oznámenia s varovaním, že ich zamestnanci môžu byť zatknutí, ak budú žiadosti odignorované. V niektorých prípadoch ide o konkrétnych zamestnancov, informoval Wall Street Journal. Odvolal sa na „ľudí oboznámených“ s touto záležitosťou.

Varovné správy prichádzajú v čase, keď India čelí vlnám prudkých protestov proti kontroverzným návrhom zákona v poľnohospodárskom sektore. Kým vláda dlhodobo bojuje s platformami sociálnych médií, hrozba uväznenia zamestnancov znamená prudký nárast tlaku.

Začiatkom februára Twitter zablokoval prístup k platforme niektorým indickým používateľom, medzi nimi boli napríklad aj zákonodarcovia, spravodajské agentúry, novinári a politickí komentátori. Aj keď platforma asi o 12 hodín neskôr zákazy potichu zvrátila, reportér AFP Bhuvan Bagga s odvolaním sa na vládny zdroj poznamenal, že tento krok nasledoval po príkaze indického ministerstva IT zablokovať stovky účtov, ktoré obvinil zo šírenia „fakticky nesprávnych“ tvrdení a šírenia „škodlivých“ informácii“.

USA a Čína prechádza z colnej vojny do technologickej, varuje profesor ekonómie
Technológia je jednou z hlavných otázok, o ktorej bude Čína tento týždeň diskutovať na svojom národnom kongrese. Vláda považuje tento sektor za kritický pre svoju snahu o modernizáciu a sebestačnosť v nasledujúcom desaťročí, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Ministerstvo na náhly zvrat Twitteru reagovalo tvrdo a hrozilo „trestným konaním“, ak bude naďalej odmietať žiadosti vlády o zastavenie šírenia. Zdá sa, že varovanie fungovalo, pretože Twitter počas niekoľkých dní obnovil mnohé zo zákazov, hoci odmietol opätovne zablokovať „účty, ktoré pozostávajú zo subjektov spravodajských médií, novinárov, aktivistov a politikov“.

Hovorca Facebooku pre Wall Street Journal uviedol, že platforma vyhovuje požiadavkám na zastavenie šírenia a žiadosti o údaje „v súlade s platnými zákonmi a našimi podmienkami služby“. Jej dcérska spoločnosť WhatsApp uviedla, že sa riadi príkazmi, iba ak sú v súlade s „medzinárodne uznávanými štandardmi“ ľudských práv. Twitter bol vzdornejším a trval na tom, že „sa bude aj naďalej držať základných princípov otvoreného internetu“.

Zakázať export vakcín? To isté môžeme urobiť aj my, varuje francúzsky minister zdravotníctva
Francúzsko by si mohlo vziať z Talianska príklad a zakázať vývoz vakcín proti Covid-19, uviedol francúzsky minister zdravotníctva, pričom tým odkázal na to, ako Taliansko zablokovalo zásielku vakcín od spoločnosti AstraZeneca do Austrálie,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár