USA a Čína prechádza z colnej vojny do technologickej, varuje profesor ekonómie
05 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Technológia je jednou z hlavných otázok, o ktorej bude Čína tento týždeň diskutovať na svojom národnom kongrese. Vláda považuje tento sektor za kritický pre svoju snahu o modernizáciu a sebestačnosť v nasledujúcom desaťročí, informuje portál RT.


V najnovšej epizóde relácie Boom Bust od spoločnosti RT sa objavil dekan John Quelch z Miami Herbert Business School, aby o tejto záležitosti diskutoval.

"Myslím si, že prechádzame od colnej vojny k technologickej. O tom niet pochýb. USA však majú okrem súčasného vedúceho postavenia v asi tridsiatich technologických oblastiach, ktoré sú rozhodujúce pre inovácie, niekoľko výhod,“ hovorí.



Quelch tvrdí, že je obzvlášť dôležitá skutočnosť, že USA majú 15 z 20 najlepších výskumných univerzít na svete. „Aktíva a infraštruktúra v oblasti výskumu vo verejnom a súkromnom sektore USA sú skutočne veľmi významné a myslím si, že USA si teraz úplne uvedomujú, že sú v technologickom boji s Čínou, a preto sa budú ďalej sústrediť na oblasti výskumu a vývoja. Teraz to je ešte pravdepodobnejšie, keď je prezidentom Joe Biden," dodal dekan.

Podľa profesora „bude prospešné pre spotrebiteľov na celom svete, ak bude existovať intenzívna technologická konkurencia medzi Čínou a USA. Pomôže to spotrebiteľovi z dlhodobého hľadiska,“ vyhlásil na záver.

Ľudia v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku uprednostňujú Sputnik V pred vakcínou AstraZeneca
Ruská vakcína Sputnik V, ktorá v EÚ ešte stále nebola schválená, si napriek tomu zjavne získala priazeň ľudí v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku. Prekonala záujem o už dostupnú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Tvrdí to najnovšia štúdia, informuje... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár