Pomalá očkovacia politika EÚ: Slovensko a Maďarsko vybočujú z kurzu
05 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Kurz obstarávania vakcín v EÚ, ktorý propaguje predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, je príliš zdĺhavý. Slovensko aj Maďarsko menia kurz kvôli obtiažnej procedúre schvaľovania vakcín. Vsádzajú na ruské a čínske očkovacie látky, píše portálde.rt.com.




Očkovacích látok je v EÚ málo


Očkovacích látok je v EÚ málo. Zatiaľ čo Veľká Británia ide vlastnou cestou a v očkovaní neustále dosahuje pokrok, v Nemecku bolo zaočkovaných len 2 milióny obyvateľov,  v celej EÚ deväť miliónov. Hlavným problémom sú neskoré objednávky a rozdielne prerozdeľovanie vakcín.



Slovensko dostalo prvú dodávku Sputniku V

Proces schvaľovania Európskou liekovou agentúrou (EMA) trvá v priemere asi 210 dní. Ruský výrobca vakcíny Sputnik V stále čaká už vyše štyri mesiace po podaní žiadosti na povolenie EÚ. Po tom, čo Srbsko úspešne nasadilo ruskú vakcínu a v očkovaní viac ako desaťnásobne predbehlo Nemecko, teraz aj pandémiou ťažko skúšané Slovensko vybočuje z kurzu EÚ a dostalo prvú dodávku ruskej vakcíny Sputnik V. Do júna tam majú byť dodané dva milióny dávok.



Matovič kúpil vakcínu bez súhlasu svojho kabinetu

Slovenský premiér  Igor Matovič kúpil ruskú vakcínu Sputnik V  bez súhlasu svojho kabinetu. Teraz je jeho vláda na pokraji rozpadu. Slovensko má v súčasnosti sedemdňovú incidenciu 297


infikovaných na 100 000 obyvateľov.



Áder a Orbán sa nechali zaočkovať pred kamerami

Príkladom je teraz aj Maďarsko. Prezident János Áder a predseda vlády Viktor Orbán sa pred kamerami nechali zaočkovať.  Sputnik V dostal v Maďarsku mimoriadne povolenie. Európska komisia potvrdila, že to nie je v rozpore z legislatívou únie.



Veľký krok dopredu mimo nariadení EÚ

Zodpovednosť za vakcínu nesie maďarský štát, a nie výrobca. Ďalšiadodávka pol milióna vakcín sa očakáva do polovice marca. Pre Maďarsko, ktoré má desať miliónov obyvateľov, je to tak veľký krok dopredu, mimo nariadení EÚ. PodľaFrankfurter Allgemeine tam bolo doteraz dodaných 325 600 dávok Sputniku V, Pfizer/Biontech doručil 888 405 vakcín, AstraZeneca 244 300 a Moderna 80 400 dávok vakcíny.



 Orbán vsádza na čínsku vakcínu

Samotný Orbán vsádza na čínsku vakcínu od spoločnosti Sinopharm, ktorou sa nechal aj zaočkovať. Maďarsko je tak prvou krajinou v Európskej únii, ktorá pri očkovaní používa čínsku vakcínu. Srbsko už dostalo v polovici februára 550 000 dávok čínskej očkovacej látky.


Maďarsko si objednalo 31 miliónov dávok vakcín, z toho 5 miliónov z Číny a 2 milióny z Ruska. Dodávky vakcín objednaných Európskou úniou ale výrazne meškajú. Orbán pre štátnu rozhlas vyhlásil: „Keby sme tu nemali ruské a čínske vakcíny, mali by sme veľké problémy,“ – uzatvára portálde.rt.com.