Generálny prokurátor Žilinka preplieskal špeciálneho prokurátora Lipšica za kauzu Böhm
05 | 03 | 2021 I Petra Demková

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic bol „na koberčeku“ u generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Dôvodom je jeho nečinnosť v kauze Františka Böhma, ktorý spáchal samovraždu. Verejnosť o tom informoval Žilinka na Facebooku.


„Generálny prokurátor vykonal pohovor so špeciálnym prokurátorom a dozorujúcim prokurátorom pre nedostatok vo veci Böhm,“ informuje Maroš Žilinka.

Žilinka: Denník SME o vyšetrovaní Lipšicovej previerky zavádza. Generálna prokuratúra nepochybila!
25 | 02 | 2021 | editor01hd


„Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka po preskúmaní trestnej veci obvineného Mgr. Františka Böhma pre zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku a podplácania zistil nedostatky v postupe dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, keď tento neuplatnil zákonné oprávnenia prokurátora vo vzťahu k zisteniu, že obvinený je legálnym držiteľom viacerých strelných zbraní (čo však bola primárne povinnosť príslušných policajtov) a túto skutočnosť nezohľadnil ani pri rozhodovaní o zaistení majetku obvineného,“ píše sa v stanovisku.

„Prokurátor až po tragickej udalosti voči NAKA prijal opatrenia, ktorými usmernil ich postup do budúcna. Pretože špeciálny prokurátor nevyvodil dôsledky zo zistených nedostatkov podriadeného prokurátora, generálny prokurátor Slovenskej republiky, využijúc svoju disciplinárnu právomoc, vykonal so špeciálnym prokurátorom a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry pohovor v zmysle zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry,“ stojí v stanovisku.

„Posúdenie správnosti a zákonnosti postupu vyšetrovateľa NAKA a príslušného útvaru Policajného zboru je predmetom trestného konania vedeného vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby pod dozorom prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava,“ píše sa na záver stanoviska.

Žilinka: Budem prísne kontrolovať Lipšica a dianie na Úrade špeciálnej prokuratúry
Generálny prokurátor Maroš Žilinka bude prísne kontrolovať dianie na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Daniela Lipšica na jeho čele, informuje portál ereport.sk. Čítať ďalej
21 | 02 | 2021 | Timotej Dudka