Generálna prokuratúra o takzvanom únose Vietnamca: Slovensko sa na čine nezúčastnilo
05 | 03 | 2021 I editor01hd
Rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní v kauze údajného únosu Vietnamca boli správne a zákonné. TASR to potvrdila hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová. Žiadna relevantná skutočnosť neodôvodňuje vedomú participáciu občanov SR na únose vietnamského občana.

Generálna prokuratúra potvrdila záver uznesenia vyšetrovateľa Sekcie kontroly a inšpekčnej služby (SKIS) z roku 2018, ktorým bola odmietnutá časť trestných oznámení podávateľov vo veci podozrenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

„Nebola zistená žiadna relevantná skutočnosť, ktorá by odôvodňovala záver o vedomej (úmyselnej) participácii občanov SR na únose vietnamského občana, spočívajúcej v poskytnutí vládneho lietadla vietnamskej delegácii,“ spresnila Tökölyová.

Tiež potvrdila zákonnosť nadväzujúceho uznesenia prokurátorky Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave z novembra 2018, ktorým boli zamietnuté sťažnosti oznamovateľov.

Nové opatrenia zrejme neplatia pre všetkých: Doležal, Mikulec a Šeliga sa vybrali do Jasnej!
Všetci sme si rovní, len niektorí sú si rovnejší. Väčšina Slovákov sa musí prispôsobovať novým opatreniam. Ministrom Doležalovi a Mikulcovi a podpredsedovi NR SR Šeligovi obmedzenia nič nehovoria, informuje portál ereport.sk. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Hovorkyňa doplnila, že k záveru o vedomej participácii občanov SR na únose vietnamského občana na základe vykonaného dokazovania nedospeli ani nemecké súdy, ktoré právoplatne rozhodli o odsúdení jedného obžalovaného vietnamského občana.

Podotkla, že naďalej pokračuje trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody. Výkon dozoru vo veci vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní. Bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Mikulec reaguje na Blahu slovníkom bratislavskej kaviarne: Smerácky dezolát
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha upozornil, že policajti dostali pokyn, aby v domovoch kontrolovali pozitívnych na Covid-19. Minister vnútra Roman Mikulec ho napadol slovníkom bratislavskej kaviarne: smerácky dezolát. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Petra Demková