Nemci sa tešia: Nákupy, kaviarne a reštaurácie – to všetko bude čoskoro možné
04 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecká vláda vkladá veľké nádeje do rýchlych testov. Pri ich správnom nasadení sa umožní znovu návrat k normalite, píše nemecký denník Der Tagespiegel.


Nákupy, kaviarne reštaurácie...


V Nemecku sa stále viac diskutuje o tom, prečo napríklad na okraji miest,  alebo aj v ich centre nezriadiť veľké testovacie centrá, kde by sa mohol dať každý (bezplatne) otestovať na koronavírus.  A po štvrťhodinke, samozrejme, v prípade negatívneho výsledku, by už nič nebránilo nakupovaniu,  návšteve kaviarne či reštaurácie. Mať pas, kartičku podobnú preukazu na cestovanie v MHD,  ktorou sa v prípade potreby dá preukázať, že test na COVID-19 bol negatívny. No nebolo by to dobré?


Konečne sa voľne pohybovať


Pri súčasnom dodržiavaní hygienických pravidiel by mohli rýchle testy pomôcť návratu do normálneho života. A ak by spočiatku čísla infikovaných koronavírusom rástli a viac ľudí by muselo ísť do karantény, je to celkom logické. Takto sa totiž odhalia aj tí bez symptómov, ktorí by sa za iných okolností testovať nedali. Hovorí to ale aj o smerodajnosti hodnoty incidencie, pretože viac testov prirodzenie odhalí viac chorých.


Dva rýchlotesty za týždeň zadarmo


Všetkým tým, ktorí by sa chceli v mestách voľne pohybovať, by to mali umožniť  práve rýchlotesty. Dva testy na dva dni v týždni by hradil štát, kto by chcel viac, zaplatil by si ich z vlastného vrecka.


Celkom dobre to zapadá aj do plánu nemeckého ministerstva zdravotníctva. Aj ten počíta s dvoma bezplatnými rýchlotestami vyškoleným personálom.


Ako to znie? V každom prípade pozitívnejšie ako najnovší pokus nemeckej kancelárky Angely Merkelovej predĺžiť lockdown do Veľkej noci. A ako už býva zvykom, „minimálne“ do Veľkej noci, dodáva nemecký denník Der Tagesspiegel.