Dobré správy Dát bez pátosu: "Čaká nás lepšia jar. Slovensko môže byť víťazom tretej vlny"
04 | 03 | 2021 I Michal Filek

Slovensko na jar čakajú lepšie časy. Myslia si to analytici z projektu Dáta bez pátosu. A navyše, ani avizovaný tvrdý lockdown, naplánovaný na 21. marca, nebude mať význam. "Deti v apríly pôjdu konečne do školy, a ak bude aj teplo, budeme víťazmi tretej vlny," myslia si.


Na marec majú Dáta bez pátosu dobré správy. Opierajú sa o toto:

  • vzhľadom na zrýchlený postup očkovania ľudí nad 70 rokov

  • vďaka ohlásenému návratu k očkovaniu ohrozených nad 70 rokov

  • vzhľadom na pokračujúci klesajúci počet príjmov do nemocníc ľudí nad 70 rokov


Vo výhľade lepšie časy

Slovensko preto, na rozdiel do starostí susedných a nám podobných krajín, čakajú s prichádzajúcou jarou lepšie časy. Čaká nás totiž "krátke obdobie starostí s kulmináciou hospitalizovaných s potvrdeným Covid okolo 3 800, ale následne postupná zmena štruktúry hospitalizovaných k nižším ročníkom". A to aj detí od 5 - 9 rokov a tínedžerov do 20 rokov.

Čaká nás aj mierny, ale trvalý pokles počtu hospitalizovaných a hlavne zmena ich rizikovosti - úmrtnosti. "Úmrtia budú kulminovať v 1. marcovom týždni a nastane postupný, neskôr znateľný pokles o 10 - 25 úmrtí denne. Pravdepodobná bude stabilná - klesajúca miera pozitivity PCR testov."

 

Harabin: „Občania, bráňte sa, pokiaľ policajti zneužívajú právomoc a obmedzujú vašu slobodu!“
Štefan Harabin poskytol pre Hlavný denník Právnu poradňu. Čo robiť v prípade, že vás policajná hliadka bezdôvodne napomína, prípadne chce pokutovať za absenciu rúška, respirátora, či za pobyt vonku? Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Petra Demková


Dôležitá informácia, ktorú Dáta interpretujú je aj ich presvedčenie, že tvrdý lockdown od 21. marca nebude. Pretože by nedával zmysel. "Žiadne z navrhovaných a prijatých opatretí, ktoré sa zavedú od 3. marca 2021 nemá šancu zásadne a ani citeľne zmeniť parametre, ktoré boli stanovené ako merané veličiny za okrúhlym stolom pána premiéra," píšu.

Zmena však bude spôsobená našim správaním sa na prelome februára - marca. Testovaním v ohniskách a pokračujúcim postupom očkovania.

"V už zavedených opatreniach došlo k sprísneniu, mobilita pôjde dole, home-office bude viac home a menej office. Párty po nociach budú len do 20:00, očkovanie seniorov bude na postupe a pozitívni si budú musieť objednať nákup s donáškou kuriérom, ak si nenakúpili včera/dnes. Nosiť ffp2 “na pol žrde” sa nebude, lebo to sa nedá (lebo to nie je látkové rúško), a tak aj šírenie sa obmedzí," sú presvedčení analytici.

Zmena sa prejaví po 14 - 21 dňoch, pravdepodobne až po 21. marci. "Ale aj tak to pomôže a deti pôjdu v apríli konečne do školy. Ak príde s prvým jarným dňom aj trvalé teplo, tak sme vyhrali polčas III. vlny."
Smutných 15-tisíc úmrtí

Smutnou štatistikou však bude 15-tisíc úmrtí v máji. S tým už ale vraj nič nenarobíme. O nich totiž rozhodol "zlatý týždeň" pred Vianocami. To bola v poradí druhá hrubá chyba vlády. Tou prvou bolo otvorenie kostolov, kín, a fitnesscentier a celoslovenské uvoľnenie v polovici novembra 2020.



"A povestným klincom do rakvy (3. chyba) bola navýšená mobilita “nemobilných” v skríningu s vydávanou “priepustkou” od 18. januára 2021. Veľkou chybou bolo namiesto NEtestovanie v ohniskách (2-3 krát týždenne) Považia (november 2020), Ponitria (december 2020), Trnavska (1.-10. január 2021) a Košíc (január 2021)."

Blaha: "Igor si hnusý, zákerný c.uj! Takto sa vyjadruje podpredseda vlády o premiérovi. Tlieskam"
Ľuboš Blaha si včera večer samozrejme nemohol odpustiť glosu uplynulého dňa. Obzvlášť, keď ten bol na udalosti mimoriadne bohatý. Vláda čelí kríze a možnej rekonštrukcii, minister Korčok musí ospravedlňovať premiéra za uražku Ukrajiny. "Číre... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Michal Filek