Šipoš: "Nulový majetok Matoviča a neochota ukázať majetok manželky sú svetovou raritou"
03 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"Brzdou v protikorupčnom boji je neplnenie sľubov o vyššej politickej kultúre či návrh zníženia transparentnosti zadávania verejných zákaziek. " Uviedol to riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš.


TIS v článku, prevzatom webom parlamentnelisty.sk pripomína najskôr pozitíva, ktoré organizácia zaznamenala. Vyzdvihuje protikorupčné vyšetrovania, uvoľnenie rúk polícii a chváli taktiež priehľadnejšie výberové konania. TIS však dvíha prst "pri nomináciách v zdravotníctve či na pozície šéfov okresných úradov."

TIS však zároveň konštatuje neplnenie sľubov vlády v súvislosti s vyššou politickou kultúrou. „Premotivovaná kritika médií či odborníkov s iným názorom, ako má predseda vlády, má ďaleko k štandardnému rešpektu v demokracii,“ skonštatoval Šípoš. Kritizuje aj nevyvodenie zodpovednosti plagiátorstva predsedu vlády či parlamentu, „čo podkopáva sľuby vlády o trestaní prešľapov bez ohľadu na politické tričko“.

Viaceré vládne nominácie niesli podľa neho príznaky straníckeho klientelizmu. „Nulový deklarovaný majetok predsedu vlády a neochota ukázať majetok jeho manželky, na ktorú svoje aktíva dávnejšie prepísal, je aj na svetové pomery raritou,“ zdôraznil s tým, že negatívom je aj návrh zníženia transparentnosti zadávania verejných zákaziek, ktorého presadením by až miliarda eur v štátnych nákupoch zišla z dohľadu verejnej kontroly.

Transaprency International Slovensko: Zvolenie Lipšica by ohrozilo nezávislosť prokuratúry
02 | 02 | 2021 | editor01hd