Juraj (77) o očkovaní: "Tlačili sme sa v dave ľudí, v nevetranej miestnosti. Takto sa tej pliagy nezbavíme"(AKTUALIZOVANÉ)
03 | 03 | 2021 I Michal Filek

"Dunajskostredská nemocnica nezvláda očkovanie. Starí ľudia sa tlačia na chodbe v preplnenej, nevetranej miestnosti s učiteľmi. Takto sa tej pliagy nikdy nezbavíme," rozhodol sa so svojou skúsenosťou s očkovaním podeliť čitateľmi Hlavného denníka Juraj zo Šamorína. 



Moja skúsenosť s očkovaním v Dunajskej Strede

Obyvateľ mesta Šamorín, pán Juraj, nás kontaktoval s dnešnou (utorok 2. 3., pozn. HD) vlastnou skúsenosťou z očkovania v nemocnici v Dunajskej Strede.

Pán Juraj má 77 rokov a z toho, čo videl, zostal šokovaný. Všade vraj bola kopa ľudí. Čakať sa muselo vo vestibule vchodu do nemocnice, kde už nebolo žiadne miesto na sedenie, bez vetrania. Cez dav ľudí, ktorí čakali na očkovanie sa presúvali aj tí, ktorí išli na rôzne vyšetrenia.

„Ľudia, ktorí tam čakali boli prevažne dôchodcovia, ako ja. Následne nás zavolali do ďalšej miestnosti, skôr chodby, kde bola situácia ešte horšia. Boli tam 3 boxy na očkovanie, kde v dvoch očkovali nás dôchodcov a v treťom učiteľov. Všetko preplnené, davy ľudí, vydýchaný vzduch, nevetrané priestory. Takto to nikdy nezvládneme, nezbavíme sa tejto pliagy,“ povedal pán Juraj.

Keďže vstup aj výstup na očkovanie bolo na tom istom mieste, pri odchádzaní sa musel prebojovať cez dav čakajúcich ľudí. „Nebolo to tak dobre zorganizované ako celoplošné testovanie v našom meste. Dúfajme, že to bol len prechodný stav a iní dôchodcovia takúto situáciu nezažijú,“ uzatvára svoj príbeh pán Juraj.
Stanovisko k udalosti nám poslala Jana Fedáková z komunikačného odboru nemocnice:

V utorok 2. marca nastal na krátku dobu, 30-40 minút, z technických dôvodov výpadok jednej z očkovacích ambulancií. Išlo teda o ojedinelú situáciu.


Keďže máme na očkovanie jednej osoby vyčlenenú od NCZI jednu minútu a keďže každý senior príde zväčša na očkovanie s doprovodom, aj krátky výpadok jednej ambulancie dokáže veľmi rýchlo spôsobiť, že sa v nemocnici nahromadí viacero ľudí.


Snažili sme sa preto ľuďom situáciu vysvetliť a aby sa nezhromažďovali v priestoroch pred vakcinačnými ambulanciami, posielali sme ich do vestibulu, ktorý je dostatočne priestranný alebo na krátku prechádzku vonku. Žiaľ, nie sme policajti, aby sme chodili pomedzi ľudí a neustále ich prosili o dodržiavanie rozostupov.


Do obeda sme zaočkovali vyše 300 ľudí a celý sklz sme dobehli.


Náš personál sa vždy snaží profesionálne a zároveň veľmi ľudsky pristupovať k pacientom, avšak niekedy vzniknú aj takéto situácie, ktoré nás mrzia, ale ktoré nevieme ovplyvniť. Prosíme preto pacientov o pochopenie a spoluprácu v tejto náročnej dobe. Dosiaľ sme mali na proces očkovania mnoho pozitívnych ohlasov.


Chceme tiež verejnosť uistiť, že ľuďom vychádzame maximálne v ústrety a ak niekto zo serióznych dôvodov nestíha prísť na očkovanie presne na určený čas, čakáme naň, pričom jednotlivé osoby kontaktujeme aj telefonicky. Až následne voláme na očkovanie náhradníkov. Ľudia sa teda nemusia obávať, že ak by v danej minúte nestáli pred dverami očkovacej ambulancie, o svoju dávku vakcíny by prišli.


Nastal Matovičov teror? Vodič MHD si chcel na konečnej pofajčiť, skončil v putách! (VIDEO)
Heslo „Pomáhať a chrániť“ si zrejme zle vysvetlili dvaja policajti, ktorí na konečnej zastávke MHD nezmyselne spacifikovali vodiča autobusu. Ten si chcel pritom počas prestávky len pofajčiť. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik