Polícia navrhla obžalovať Dobroslava Trnku zo zneužívania právomocí verejného činiteľa
02 | 03 | 2021 I sefredaktor
Vyšetrovateľ podal návrh na podanie obžaloby na obvineného bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa záverov vyšetrovateľa si bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nemal splniť povinnosť vyplývajúcu mu zo zákona, teda stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel, informuje TASR.

 

Trnka mal podľa slov polície zločin spáchať ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhšiu dobu. "Od osoby M. K. mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávku mal ukrývať na viacerých miestach, namiesto toho, aby ju odovzdal orgánom činným v trestnom konaní," ozrejmila polícia.

 

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22608712/vysetrovatel-navrhol-obzalovat-trnku-pre-zneuzivanie-pravomoci.html?ref=trz

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Trnku v decembri 2019 zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. Podľa polície si nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila. Nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a podnikateľovi Marianovi Kočnerovi.