Nemecký portál: Od parlamentného šaša až po veľký problém Slovenska
02 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pred rokom vyhral voľby Igor Matovič a vytvoril štvorkoalíciu. Dnes dohazardoval s dôverou Slovákov a bez nápadov a s emóciami lavíruje krízou, konštatuje Peter Lange z ARD pre nemecký portál tagesschau.de.


Keď sa neskoro večer potvrdilo volebné víťazstvo Igora Matoviča, nastal okamih, ktorý pripomenul úspech Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách rok predtým. Krajinu čakajú ťažké časy, povedal vtedy Matovič, ale vzápätí dodal: „Keď si však budeme hovoriť stále pravdu, spoločne sa budeme usilovať  o Slovensko, v ktorom nebudú mať miesto klamstvo a podvody, potom budeme môcť pred ďalšími voľbami povedať: Bola to najlepšia vláda, aké sme tu kedy mali.“


Najnekompetentnejší premiér


Čaro  začiatku však vyprchá len zriedka tak rýchlo, ako to bolo prípade práve Igora Matoviča a jeho vlády, píše ďalej Peter Lange.  Slovenský sociológ  Michal Vašečka jej nechce uprieť dobré úmysly, ale jeho verdikt je jednoznačný: „K moci sa dostali len neskúsení a, bohužiaľ, aj veľmi nekompetentní ľudia. Igora Matoviča považujem za najnekompetentnejšieho premiéra v moderných dejinách Slovenska.“


Parlamentný šašo


Konzervatívno-populistický podnikateľ Matovič bol v parlamente v Bratislave vždy považovaný za politického šaša. Keď kritizoval korupciu a zneužívanie moci vtedajšími vládnymi politikmi, svoje vystúpenia končil nadávkami. Dlho sa obával, aby sa jeho hnutie OĽaNO – Obyčajní ľudia a Nezávislé osobnosti neprepadlo pod 5-percentnú parlamentnú hranicu.


Krátko pred voľbami však jeho preferencie raketovo vystrelili nahor a predbehli dovtedy vládnucu ľavicovo-populistickú stranu Smer. V predvolebnej kampani sľúbil boj proti korupcii a po voľbách tak mohol napĺňať posolstvo zavraždeného slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka, dodáva Peter Lange.


Razie Naky, koniec nedotknuteľnosti


Polícia a justícia sa s nebývalou konzekventnosťou pustili do objasňovania množstva škandálov, ktoré poznačili novodobé dejiny Slovenska. Slovenská Národná kriminálna agentúra vykonala za posledné mesiace desať veľkých razií. Pred kamerami bola predvedená asi stovka bývalých či súčasných vysokých funkcionárov - od sudcov, prokurátorov, bývalej štátnej tajomníčky až po veľkú časť bývalého policajného vedenia, oligarchov, ktorí sa doposiaľ považovali za nedotknuteľných.


Ako ďalej pokračuje Peter Lange, bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorého považovali za bezúhonného človeka, a ktorý sa do funkcie dostal až po vražde novinára Jána Kuciaka, vo vyšetrovacej väzbe prišiel o život. Šéfa  vplyvnej finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka kvôli nedostatku dôkazov prepustili z väzby.


Doposiaľ nebolo vznesené ani obvinenie, ani sa nezačal súdny proces a nepadol ani rozsudok. Podnikateľ Marian Kočner, ktorého prokurátor považuje za objednávateľa vraždy novinára, bol v prvej inštancii na súde oslobodený kvôli nedostatku dôkazov.


Pandémia odhalila slabiny vlády


Pandémia koronavírusu nemilosrdne odhalila všetky slabiny vlády.  Štvorkoalícia má síce parlamentnú väčšinu v parlamente, jej moc sa ale drobí, pokiaľ ide o riešenia v boji proti COVIDu-19. Iskrí to najmä medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom, neoliberálnym ministrom hospodárstva. 


Matovič mal počas pandémiu veľký nápad, ktorého sa vytrvalo držal. Zaumienil si totiž, že antigénovým testami nechá otestovať všetkých obyvateľov, čím sa chcel vyhnúť lockdownu. Sulík s tým spočiatku súhlasil v domnienke, že sa tým zachráni ekonomika.


Počet infikovaných od začiatku celoplošného testovania však stále rástol, a to aj kvôli nepresnosti antigénových testov a tiež zvýšene mobilite. Nedbalo sa na varovania odborníkov. Lockdown predsa len napokon prišiel.


Strata dôvery


Sulík je teraz proti hromadnému testovaniu, ale Matovič trvá na to, že je to dobrý nápad a zo všetkých strán autoritatívne útočí na vlastného ministra hospodárstva.


Vyjadrenia vládneho kabinetu sú rozporuplné, neúplné a krátkozraké. To čo sa povie jeden deň, na druhý už neplatí. Vystresovaných obyvateľov to ešte viac znervózňuje a prestávajú rešpektovať nariadenia vlády. Stratu dôvery najlepšie vidieť na prieskumoch. V nových voľbách by Matovičova koalíciu už nemala väčšinu, uzatvára svoj článok Peter Lange na portáli tagesschau.de.