Deutsche Welle: Slováci sa topia v covidovom chaose. Vláda je na spadnutie
02 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pred takmer rokom sa na Slovensku k moci dostala reformná koalícia, ktorá chcela vyčistiť „mafiánsky štát“. Vďaka chaotickej covidovej politike vmanévrovala krajinu do núdzového stavu v zdravotníctve, píše Keno Verseck na portáli Deutsche Welle.



Vyčistenie štátu od mafie


Chcela vyčistiť štát od mafie a mala v úmysle byť vládou pre ľudí, nastoliť spravodlivosť a transparentnosť: Takmer pred rokom sa na Slovensku k moci dostala reformná koalícia na čele s protikorupčným a politickým aktivistom Igorom Matovičom. Zobral si na svoje plecia zdedenú „ťažkú hypotéku“  -  skorumpovaný, mafiánsky systém expremiéra Roberta Fica, systém, v ktorom je politika úzko prepojená s organizovanou kriminalitou. A navyše: Do úradu nastúpil uprostred prvého koronového lockdownu, upresňuje Keno Verseck.


Veľká katastrofa a  sklamanie


Bilancia takmer ročnej existencie reformnej vlády je sklamaním. A pokiaľ ide o pandémiu kroronavírusu, to je jedna veľká katastrofa. Slovensko momentálne prežíva najhoršiu situáciu v celej Európy, a to “vďaka“ chaotickému covidovému manažmentu vlády Igora Matoviča. Krajina vedie v európskom rebríčku v počte obetí koronavírusu v prepočítaní na 1 milión obyvateľov, a tiež v podieli COVID pacientov v nemocniciach. Pokiaľ ide o mieru infekcie, je Slovensko po Česku a Estónsku v súčasnosti na treťom mieste v Európe.


Zlyhanie v boji s pandémiou


„Bilancia vlády je po jedenástich mesiacoch v úrade veľmi zmiešaná,“ – tvrdí politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky (IVO) v Bratislave. „Dosiahla určité úspechy v reforme súdnictva a v boji proti korupcii. Celkovo je však veľmi rozdrobená a v boji s  pandémiou úplne zlyhala. Miera nekompetentnosti a chaosu  je veľmi vysoká."


Chybná stratégie testovania


Spočiatku sa zdalo, že Slovensko prekonalo covidovú pandémiu pomerne dobre. Po tvrdom lockdowne vlani na jar sa hospodárstvo a verejný život v päťmiliónovej krajine čoskoro vrátili do normálu. Na jeseň, keď sa  objavila druhá vlna, sa predseda vlády Matović spoliehal napriek radám odborníkov na stratégiu pravidelného celoplošného testovania. Testy mali ukázať ohniská infekcie. Stratégia ale zlyhala.


Vláda požiadala o pomoc EÚ


Medzičasom sa situácia s koronavírusom na Slovensku vymkla spod kontroly. Dramaticky rýchlo sa začala šíriť mimoriadne nákazlivá nová britská mutácia. Chýbali údaje, zlyhávala spolupráca úradov a zdravotníckych zariadení, ignorovali sa obmedzenia a povinná karanténa. Slovenská vláda musela požiadať o pomoc Európsku úniu. Krajine chýba asi 3 500 lekárov a 10 000 zdravotníckeho personálu.


Hádky v koalícii


Vzhľadom na koronovú katastrofu v krajine nielen kritici, ako aj prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala Matovičovu vládu na zásadné preorientovanie pandemického manažmentu. V koalícii prepukla hádka.


Premiér označil Sulíka za vinníka koronovej katastrofy a verejne ho nazval „idiotom“. Čoraz hlasnejšie zaznieva požiadavka na odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krejčího. A ďalšie spory sa rozpútali kvôli ruskej vakcíne Sputnik V.


Veľké ego


Štyridsaťsedemročný Matovič je excentrický a nevyspytateľný, agendu vlády často rieši cez Facebook. Na svojom súkromnom konte zverejňuje kontroverzné a polarizujúce vyhlásenia.


Rozpad koalície?


Koalícii sa minimálne podarilo čiastočne naplniť jeden zo svojich hlavných predvolebných sľubov, a to boj proti korupcii a organizovanému zločinu. V justičnom a policajnom aparáte boli niektoré dôležité kľúčové posty obsadené nezávislými osobnosťami. Odvtedy vyšetrovacie orgány pracujú nerušene a bez politického vplyvu. Vidno to na rozsiahlej vlne zatýkania bývalých vysokých štátnych úradníkov a prominentných  podnikateľov, podozrivých z korupcie za bývalej vlády Roberta Fica. Už nikto nie je nedotknuteľný.


Aj kvôli chaotickému riadeniu zdravotníctva výrazne klesla dôveryhodnosť vlády, aj samotného Matoviča, uzatvára Keno Verseck na portáli Deutsche Welle.