Chmelár: Prezidentka, ktorá nedokáže využívať svoje právomoci a vplyv na riešenie krízy, je iba bábkou v hre mocných
01 | 03 | 2021 I sefredaktor

Publicista Eduard Chmelár ostro kritizuje neschopnosť prezidentky Čaputovej  aktívne prispieť  k riešeniu pandemickej krízy. "Prezidentka, ktorá nedokáže využívať svoje ústavné právomoci a politický vplyv na riešenie krízy, je iba bábkou v hre mocných," napísal na sociálnej sieti.


„Ústavní činitelia“ sa na ňu vykašľali a odignorovali ju, ona sa na to v TV Markíza posťažovala a aby bolo jasné, kto tu má byť za peknú, povedala občanom lacné „prepáčte“. Lenže toto nestačí, toto sa od nej za 14 000 eur mesačne neočakáva," zdôraznil na margo Čaputovej stretnutia s premiérom Matovičom a predsedom parlamentu Kollárom.



Ľudia očakávajú činy


Ľudia sú právom nahnevaní, konštatuje Chmelár,  a očakávajú činy. Tento úrad neudržiavame z estetických, ale štátnických dôvodov. "Mám naozaj plné zuby večných výhovoriek prezidentky Čaputovej o tom, ako nemôže nič robiť. Buď nech si spolu so svojimi poradcami poriadne naštuduje ústavu alebo nech ide od toho," podčiarkuje publicista.


Prezident Kováč mal ešte menej právomocí





Prezident Kováč mal ešte menej právomocí ako ona, pripomína Chmelár,  a predsa dokázal jediným štátnickým vystúpením položiť vládu. "Netvrdím, že prezidentka môže všetko, čo od nej žiadajú občania – naozaj nemôže svojvoľne odvolať premiéra, ministra alebo vymenovať úradnícku vládu bez demisie súčasnej alebo bez ústavných procesov v parlamente – ale to neznamená, že bude svoju totálnu nečinnosť obhajovať  neinformovanosťou obyvateľstva," dodáva.



Svoje právomoci nedokáže využívať



Počas kampane v prezidentských voľbách najhlasnejšie obhajovala tézu, že hlava štátu nepotrebuje viac právomocí, že môže byť silným hráčom s tými právomocami, ktoré má, pripomína Chmelár. "A dnes nedokáže využívať ani tie a v zápase o budúcnosť Slovenska nie je žiadnym hráčom." dodáva.



Silní prezidenti



Silní prezidenti (silní osobnostne, nie kompetenčne) sa v takýchto chvíľach stávali a stávajú minimálne moderátormi krízy. Očakáva sa od nich iniciatíva a návrh východiska, konštatuje publicista.





Má konať a nie sťažovať sa


"Toto je jej chvíľa. Ona je súčasťou výkonnej moci a má konať a nie sťažovať sa médiám, aká je frustrovaná z nedostatku svojich právomocí," zdôrazňuje Chmelár.




Jediným jej cieľom je udržať si maximálnu popularitu, byť v nasledujúcom období zvolená už v prvom kole a za týmto účelom hrať na všetky strany. Ale možnosti takejto ľúbivej politiky sa vyčerpávajú. Možno je užitočná pre určité politické kruhy, ale zbytočná pre svoj ľud," uzatvára E.Chmelár.