Bill Gates je najväčší  vlastník poľnohospodárskej pôdy v USA
01 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Miliardársky podnikateľ Bill Gates (65) vlastní státisíce hektárov pôdy v rôznych štátoch USA, z toho 242 000 hektárov ornej pôdy. Vlastní pôdu v Illinois, Iowe, Louisiane, Kalifornii a v desiatke ďalších štátov. Zakladateľ spoločnosti Microsoft je tak najväčším vlastníkom poľnohospodárskej pôdy v USA a „novým McDonald's“. Čoraz viac ľudí si kladie otázku, na čo vlastne Gates potrebuje toľko pôdy, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Koncom minulého roka Američan Eric O'Keefe skúmal záhadný nákup 14 500 hektárov prvotriednej poľnohospodárskej pôdy v štáte Washington. Jeho časopis „The Land Report“ sleduje veľké pozemkové transakcie a každoročne zostavuje rebríček stovky najväčších vlastníkov pôdy v USA.


Jednou z magakúp je transakcia na východe Washingtonu, ktorý sa vyznačuje najvýnosnejšou, ale aj najdrahšou poľnohospodárskou pôdou v krajne. Ako kupec bola zaregistrovaná bola malá, záhadná firma v Louisiane, informuje “New York Post“. To bol záchytný bod pre Erica O'Keefea, ktorý išiel ďalej  po veci. Podarilo sa mu zistiť, že táto firma v Louisiane konala v mene spoločnosti Cascade Investment LLC, záhadnej investičnej spoločnosti, ktorá spravuje veľkú časť obrovského majetku Billa Gatesa.


Dávno je známe, že Bill Gates už roky skupuje poľnohospodársku pôdu, väčšinou prostredníctvom rôznych dcérskych spoločností Cascade. Spoločnosť sa však drží v úzadí a neposkytuje takmer žiadne informácie, aby chránila záujmy svojho mimoriadne bohatého klienta. Čoraz viac ľudí si ale kladie otázky: Na čo Gates potrebuje toľko pôdy?


Plánuje „Smart City“?


Niektoré médiá dospeli k záveru, že Gates osobne plánuje mesto budúcnosti v Arizone, „Smart City“ - „inteligentné mesto“. Iní hovoria o Gatesovom zmysle pre udržateľnosť, pokiaľ ide o boj proti klimatickým zmenám,  ale aj pre samotné poľnohospodárstvo. Podľa denníka „New York Post“ Gates  vlastní 242 000 hektárov farmárskej pôdy v USA a takmer 11 000 hektárov nepoľnohospodárskej pôdy. Vďaka tomu je Gates „novým McDonaldom“.


Na čo potrebuje Gates toľko pôdy?


Mnoho farmárov v USA si prenajíma aspoň časť pôdy, ktorú obrábajú. Podľa profesora poľnohospodárskej ekonómie na Univerzite v Illinois v Urbana-Champaign Brucea Sherricka je asi 60 percent poľnohospodárskej pôdy prenajatých na pestovanie bežných plodín na americkom stredozápade. Medzi takých vlastníkov pôdy by mohli patriť aj takí investori ako Gates. „Poľnohospodárska pôda má pozoruhodne konzistentnú schopnosť zaistiť sa proti inflácii,“ uviedol Sherrick. Zároveň má tendenciu mať „negatívnu koreláciu“ s inými investíciami. Keď trh s akciami klesne, výnosy z poľnohospodárskej pôdy pravdepodobne stúpnu.


Nákupy pozemkov ako dlhodobé podiely


O'Keefe uzatvára: „Nákupy pozemkov Billa Gatesa mi pripadajú skôr ako rozumné dlhodobé podiely prevádzkované ostrieľanými správcami aktív.“ Rovnaká logika pravdepodobne platí aj pre jeho arizonské nákupy. Najväčší pozemok, plánovaná plocha 10 000 hektárov, by jedného dňa mohol ponúknuť priestor pre 80 000 bytov, spolu s kanceláriami, obchodnými, priemyselnými a logistickými zariadeniami. Prinajmenšom v súčasnosti sa však zdá byť celá idea o „Smart City“ viac ako predčasná, uzatvárajú rakúske noviny Kronen Zeitung.