Vedci si myslia, že kolektívna imunita sa nebude dať dosiahnuť. Budeme mať núdzový stav navždy?
28 | 02 | 2021 I Petra Demková

Vláda SR deklaruje, že núdzový stav tu bude, kým nedosiahneme kolektívnu imunitu. Premiér Matovič to očakáva v lete. Zahraniční vedci však tvrdia, že kolektívnu imunitu asi nebude možné v prípade Covidu dosiahnuť nikdy. A to by boli pre Igora Matoviča skvelé správy.  


Hnev ľudu: Matovičovi museli zvýšiť ochranu, ktorú má mať aj hlavný hygienik Mikas
Boj s pandémiou a nepopulárne opatrenia spôsobujú, že vláda Igora Matoviča, ale aj on sám, čelí hnevu ľudí. Vyhrážky na adresu premiéra spôsobili, že dostal zvýšenú ochranu, ale chrániť údajne musia aj hlavného hygienika Jána... Čítať ďalej
28 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Viaceré slovenské aj zahraničné spravodajské portály prinášajú už od januára 2021 informáciu, že kolektívnu imunitu nebude v prípade Covidu vôbec ľahké získať. Mnohí vedci sú najnovšie presvedčení, že sa to nepodarí asi vôbec. Na Slovensku však máme zrušenie predlžovania núdzového stavu podmienené práve získaním kolektívnej imunity, respektíve zaočkovanosťou obyvateľstva nad 60 – 80%. Vieme pritom, že vôľa dať sa zaočkovať medzi Slovákmi sa pohybuje len okolo 40 – 50%.

Keď na tento fakt vyplývajúci zo zákona, ktorý koalícia prijala, upozornila opozícia, koalícia tvrdila, že ide len o nedokonalú formuláciu, ale neplánujú sa touto podmienkou riadiť. Keď však opozícia žiadala vypustiť túto formuláciu zo zákona, koalícia to odmietla. Opozícia aj časť verejnosti tvrdí, že núdzový stav slúži vláde len na presadzovanie zákazu slobodne sa zhromažďovať. Boja sa zlosti verejnosti pre to, ako nezvládajú riadenie Slovenska.
Ide len o zdravie občanov?

Vládna koalícia naopak tvrdí, že im ide len o zdravie občanov. Preto tu núdzový stav musí byť, kým nebudeme mať kolektívnu imunitu spoločnosti. Matovič sa tento týždeň, aby upokojil atmosféru vyjadril, že už v lete by malo byť zaočkovaných cca 70% obyvateľstva a teda nebude trvať roky, kým dosiahneme kolektívnu imunitu. Upokojuje obyvateľstvo, že sa vytúženej slobody čochvíľa dočkajú.

Avšak vedci tvrdia niečo celkom iné. Viaceré slovenské aj zahraničné portáy v posledných dňoch priniesli informácie od zahraničných vedcov, že kolektívna imunita sa v prípade Covidu asi vôbec nebude dať dosiahnuť. A to ani očkovaním.

Kotleba: "Vojaci majú od pondelka kontrolovať policajtov, aby neboli príliš ľudskí"
Marián Kolteba je presvedčený, že vláda od pondelka povoláva do ulíc armádu. Majú vraj dozerať na policajtov, ktorí boli doteraz príliš ľudskí pri dodržiavaní nariadených karanténnych opatrení. Napísal to na svojom statuse na... Čítať ďalej
28 | 02 | 2021


Topky prinášajú správy z Londýna. „Experti už dávnejšie v súvislosti s očkovaním proti koronavírusu hovorili o kolektívnej imunite, vďaka ktorej by mohol byť covid-19 minulosťou. Na jej dosiahnutie je potrebné zaočkovať 75 až 80 percent populácie. Scott Gottlieb, bývalý komisár pre správu potravín a liečiv (FDA), si ale nemyslí, že ľudstvo dosiahne kolektívnu imunitu,“ reprodukujú článok zo zahraničia. Podľa slov Gottlieba to nebude ako s osýpkami, ktoré po očkovaní a následnej kolektívnej imunite zmizli. „Covid bude naďalej cirkulovať na nízkej úrovni,“ dodal Gottlieb. Boj s pandémiou sťažujú totiž mutácie koronavírusu.

Aj podľa Inštitútu pre metriky a hodnotenie zdravia z Washingtonskej univerzity (IHME) je nepravdepodobné, že na celom svete bude zaočkovaných dostatočne veľa ľudí na to, aby covid-19 úplne zmizol. „Existujú vážne obavy, že s rozšírením nových variantov covid-19 môže byť dosiahnutie kolektívnej imunity nevyhnutnej na ukončenie pandémie ťažké, ak nie nemožné,“ uviedol vo vyhlásení zverejnenom 4. februára riaditeľ IHME Christopher Murray. Čo je neradostné, Murray uviedol aj, že vlády aj verejnosť musia rátať s možnosťou, že covid-19 s nami zostane navždy.
Stanú sa rúška trvalou súčasťou života?

„Je veľmi dôležité zaočkovať čo najviac ľudí a pripraviť sa na dlhodobú zmenu správania. Je pravdepodobné, že nosenie rúšok a prijatie ďalších opatrení na zabránenie prenosu, najmä v zimných mesiacoch, sa stanú trvalou súčasťou nášho života,“ dodal Murray. Vedci z IHME predpovedajú, že do 1. mája toho roku bude zaočkovaných iba asi 38 percent ľudí v USA, citujúc verejný prieskum, podľa ktorého 25 percent populácie by v súčasnosti odmietlo vakcínu a ďalších 25 percent si stále nebolo istých.

Na rozdiel od amerických expertov, premiér Matovič je napriek prieskumom verejnej mienky, ktoré hovoria opak presvedčený, že na Slovensku dosiahneme nutnú mieru zaočkovania už v lete. Odkiaľ čerpá tieto údaje, nie je jasné.

Záverom teda dve poznámky. Je veľmi ťažko predstaviteľné, že by sa pomery zmenili natoľko, že sa až o 20 – 30% obyvateľstva naviac, oproti dnešku, rozhodne pre vakcínu. Ak by aj, ešte stále to podľa všetkého nepomôže k uvoľňovaniu opatrení, slobode a zrušeniu predlžovania núdzového stavu. Je si tohto slovenská vláda vedomá? Je práve toto dôvod, prečo si do zákona zakotvili podmienku pre zrušenie núdzového stavu - dosiahnutie kolektívnej imunity? Takto budú držať národ pod zámkom na večné časy.

Unikol návrh opatrení: Povinné respirátory, nočný zákaz vychádzanie, testovanie v školách...
V boji s koronavírusom sa dostalo Slovensko do katastrofálnej situácie. Chorých ani mŕtvych neubúda a situácia sa nezlepšuje. Aj preto odborníci navrhli opatrenia, ktoré by tento stav mali zvrátiť. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik