Pozor! Viete ako Ivermectin užívať? Správa doktorky Šimkovej vám to prezradí
28 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Liek Ivermectin na Slovensku stále vyvoláva veľa diskusií o jeho účinnosti v boji s koronavírusom. Viacerí odborníci ho síce odporúčajú, ale zároveň upozorňujú aj na jeho špecifiká.


Ako je to teda s využívaním Ivermectinu v liečbe COVID-19 v nemocničnej a ambulantnej praxi? Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková v spolupráci s viacerými odborníkmi pripravila odporúčania používania lieku Ivermectin v liečbe COVID-19 v nemocničnej a ambulantnej praxi.
Za terapiu neregistrovaným Ivermectinom zodpovedá ošetrujúci lekár

Ministerstvo zdravotníctva povolilo terapeutické použitie neregistrovaného lieku Ermetin tbl. 10x3mg (kód lieku MD 668) 30 000 balení a lieku Ivermex 4x3 mg  (kód lieku MD 667) 30 000 balení. V indikácii prevencia a liečba ochorenia COVID 19 pre potreby zdravotníckych zariadení na Slovensku. Platnosť tohto povolenia je od 20.2. 2021 do 20.8. 2021

„Za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť ošetrujúci lekár. V prípade výskytu závažných nežiadúcich účinkov je ošetrujúci lekár povinný o tom bezodkladne informovať Štátny ústav pre kontrolu liečiv v Bratislave a Ministerstvo zdravotníctva,“ uvádza Adriana Šimková.

Toto povolenie nie je rozhodnutím o úradne určenej cene lieku a o úhrade lieku na základe verejného zdravotného poistenia. „Zdravotná poisťovňa je oprávnená skupinovo rozhodnúť o mieste výdaja a úhrade povoleného lieku, o preskripčnom obmedzení a indikačnom obmedzení. Nie je pritom potrebný ďalší individuálny súhlas na úhradu skupinovo povoleného lieku pre jednotlivých pacientov, dodáva Šimková.

„Ivermectin zachránil už milióny životov a mal by sa používať aj u nás!“ Tvrdí doktor Török
Slovensko v boji s Covidom stále ťahá za ten najkratší koniec a liečba Ivermectinom je iba „v plienkach“, no doslova šokujúce slová doktora Pavla Töröka naznačujú, že by sa to malo urýchlene zmeniť. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Liek sa odporúča pri liečbe COVID-19 a všeobecne je dobre znášaný

Ivermectin je antiparazitárny liek, ktorý v laboratórnych podmienkach preukázal veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti aj proti SARS-CoV-2 a pri COVID-19.

„Za posledné mesiace viaceré kontrolné klinické štúdie z mnohých centier a krajín po celom svete hlásia konzistentné a výrazné zlepšenie výsledkov pacientov s COVID-19 pri liečbe, ak do nej bol začlenený Ivermectin,“ píše v odporúčaní Šimková.

V súčasnosti sa podávanie Ivermectinu hodnotí ako potenciálna liečba COVID-19, pričom sa očakáva zmiernenie príznakov, znižovanie vylučovania vírusu pacientom a urýchli prepúšťanie hospitalizovaných pacientov s miernym až stredne ťažkým COVID-19. „Všeobecne je liek dobre znášaný,“ píše sa tiež v správe.

Liek Ivermectin sa odporúča podávať pacientom v čase nástupu príznakov ochorenia. A aj v pľúcnej forme, kedy dochádza k respiračnému zlyhávaniu k potrebe podávania kyslíka, neinvazívnej aj invazívnej ventilácie.

„Paralelne je vhodné podávať ostatnú odporúčanú liečbu podľa všeobecne používaných postupov, prípadne v spolupráci s infektológom. O prípadných inetrakciách s liekmi, ktoré sa nanovo zaraďujú do liečby COVID-19, je potrebné poradiť sa s infektológom. Všeobecne je liek dobre znášaný. V súvislosti s COVID-19 sa liečba Ivermectinom odporúča ako súčasť ostatnej liečby (!) COVID-19 v závislosti od závažnosti ochorenia,“ uvádza sa ďalej v správe.

Primár Kulkovský: Ivermectin je účinnejší v prednemocničnej fáze, v nemocnici už zväčša nepomôže
21 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Aké dávkovanie sa podľa správy odporúča?

„Po expozícii pacientovi s COVID-19 pri nechránenom kontakte Ivermectin v jedinej dávke 0,2 mg/kg alebo zjednodušene 12 mg (< 80 kg) alebo 18 mg (> 80 kg) nalačno. Zopakovať uvedenú dávku po 48 hodinách. Prípadne profylakticky zopakovať uvedenú dennú dávku každých 14 dní. Pri liečbe miernych prejavov ochorenia COVID-19 bez potreby podávania kyslíka, prípadne ak postačuje na dosiahnutie SpO2 94% inhalácia katétrom/maskou, dávkovať ivermectin 0,2 mg/kg/deň 2 až maximálne 5 dní. Možno podávať jedenkrát denne nalačno. Pri liečbe COVID-19 s prejavmi respiračnej insuficiencie s potrebou NIV, HENV alebo UVP dávkovať ivermectin 0,3 mg/kg/deň počas 5 dní. Možno podávať jedenkrát denne. Po rozdrvení aj gastrickou sondou.
Kontraindikácie:

Liečba ivermectinom je kontraindikovaná pri hypersenzitivite na aktívnu substanciu, alebo na niektorú z pomocných látok a nie je vhodná pre tehotné a kojace ženy, ani pre osoby s poškodením pečene. Liečba nie je vhodná ani pre osoby s hmotnosťou menej ako 15 kg. Zvýšená opatrnosť je odporúčaná v liečbe pacientov starších ako 65 rokov.
Vedľajšie účinky:

Nevoľnosť a vracanie, účinky na CNS (bolesti hlavy, horúčka závraty, ospalosť, nespavosť, ataxia, únava), tachykardia, vyrážky, svrbenie, edém kože, eozinofília, reakcie z precitlivenosti, zvýšené transaminázy, astmatické záchvaty. Tieto vedľajšie účinky sú zaznamenávané pri liečbe helmintoz ivermectínom a predpokladá sa, že časť z nich môže byť vyvolaná usmrtenými telami parazitov. IVM je prísne kontraindikovaný pri gravidite (embryotoxické a teratogénne účinky). Toxicita pri vyšších než schválených dávkach ešte nie je úplne preskúmaná.

Prečo Ivermectin ÁNO? Vysvetlenie ponúka analytik Juraj Mesík
V súčasnosti je azda najžiadanejším v boji s COVID-19 liek Ivermectin. Jeho propagátorom je aj ekologický aktivista a analytik globálnych rizík Juraj Mesík. Vo svojom najnovšom statuse ponúka ľuďom naozaj zaujímavú informáciu. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik