Podľa odborníka nás čaká ďalšia vlna pandémie. Horšia ako všetky predošlé dohromady
28 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Ďalšia vlna pandémie má podľa českého odborníka udrieť už v marci. S novými mutáciami koronavírusu opatrenia, ktoré boli účinné, už nezaberajú. Objavila sa vyššia nákazlivosť, vyššia úmrtnosť, výrazne sa znížil vek hospitalizovaných. Nové mutácie sa chovajú ináč. A my, žiaľ, na to nie sme pripravení.


Český dátový analytik, konzultant, podnikateľ, publicista a spisovateľ Petr Ludwig zodpovedal otázky o štvrtej vlne pandémie portálu hnonline.sk. Podľa neho dátové modely ukazujú, že tým, že britská mutácia je o 30 až 70 percent nákazlivejšia, tak opatrenia, ktoré fungovali počas tretej vlny vedú k tomu, že vírus sa ďalej šíri, čo je práve ten hlavný problém.
Britská mutácia

"Pretože vyššia nákazlivosť je ďaleko horšia ako vyššia úmrtnosť v celkovom dopade epidémie. Tento variant vírusu sa skôr alebo neskôr rozšíri aj napriek opatreniam po celom svete, je to len otázka času. Nová vlna a vôbec nová mutácia je úplne nová úroveň problému a je potrebné toto občanom hovoriť," vysvetľuje Ludwig.


Na Slovensku sme mali dva prieskumy na prítomnosť britskej mutácie, oba priniesli výsledok nad 70 percent. Dnes vidíme v tých najpostihnutejších okresoch, že 50 percent hospitalizovaných zomiera, čo tak rozhodne predtým nebolo. A výrazne sa znížil vek hospitalizovaných. Dnes v nemocniciach ležia tridsiatnici, štyridsiatnici a to tiež nebolo počas prvých troch vĺn.

Blaha: "Seniori že nevytvárajú hodnoty a mali by teda umrieť? Veď to je hnus! Kde je prokurátor?"
"A je to oficiálne. Vládna koalícia doslova odpísala staršiu generáciu," píše vo svojom najnovšom statuse na facebooku poslanec Ľuboš Blaha. O našich mamách a otcoch sa dnes vyjadrila šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová nasledovne.... Čítať ďalej
28 | 02 | 2021 | Michal Filek


"Takže nový vírus sa chová ináč a, bohužiaľ, je ešte veľké riziko v podobe juhoafrickej mutácie, ktorá sa pomaly začína tiež objavovať.  Toto dohromady môže viesť k tomu - kvôli vyššej nákazlivosti a kvôli nutnosti viac ľudí hospitalizovať - že nemocnice budú preplnené," upozorňuje odborník a dodáva: "Nemocnice už ohlásili, že dosiahli hranicu kapacity lôžok na JIS. Znamená to, že musí dochádzať k triedeniu pacientov. Znamená to, že pomerne veľa ľudí nedostane potrebnú zdravotnú starostlivosť, ktorú by za normálnych okolností dostali. A to je podľa mňa ohromný problém, kam sme sa nemuseli dostať, keby sa opatrenia zaviedli včas."

Podľa Ludwiga sme už v situácii, keď je potrebný tvrdší lockdown. "Namiesto toho, aby sa to urobilo raz poriadne, tak zase je to odkladané. Toto je vzorec, ktorý vláda má opakovane. Namiesto toho, aby rozhodne spravila rýchle opatrenia hneď, tak spraví polovičný lockdown, ktorý nazafunguje a o mesiac je potrebné spraviť ďalšie tvrdé opatrenia, ktoré zase spraví polovične a zase nezafungujú. Takto to pred sebou valíme a je to jeden z dôvodom, prečo Česko a Slovensko sú na tom najhoršie zo štátov na svete."

Pozor na novú mutáciu, na ktorú neúčinkujú vakcíny a je smrteľnejšia, varuje Štec
Koronavírus na Slovensku dosiahol rozmerov, ktoré až desia. Počty mŕtvych denne atakujú stovku a nemocnice už kolabujú. Vysvetlenie, prečo to tak je ponúka na sociálnej sieti vedec Miroslav Štec. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Podľa Ludviga zo štúdií jasne vyplýva, že čím skôr sa lockdown zavedie a čím je tvrdší, tým kratšie trvá a tým menej poškodí ekonomiku. Takže tie pomalé pseudolockdowny vlastne poškodzujú ekonomiku násobne viac, ako keby sa to spravilo raz a poriadne.
 Juhoafrická mutácia

Je horšia v tom, že dokáže obchádzať vybudovanú imunitu a je tam veľké riziko reinfekcií. Takže aj ľudia, ktorí prekonali britskú mutáciu alebo pôvodný kmeň sú juhoafrickou mutáciou ohrození. A je to aj vidieť na účinnosti niektorých vakcín, že na juhoafrický variant sú menej účinné.

Česi si všimli slovenského priekopníka liečby ivermektínom. Vidia, že ho niet a lekári ho nevedia dávkovať
Už aj český portál novinky.cz si všimol, že slovenský priekopník liečby covidu-19 za použitia lieku Ivermektín, emeritný prednosta kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb Pavol Török v... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


"Je možné, že keď vírus ešte viac zmutuje alebo sa objaví ešte nejaká zmena alebo si jednotlivé varianty medzi sebou predajú časť genetickej informácie, že vznikne nejaký supervírus. Nejaká česká alebo slovenská mutácia, ktorá môže byť ešte horšia. To je aj jeden z dôvodov, prečo je potrebné šírenie v populácii čo najviac obmedziť, pretože tým znižujeme riziko mutácií," hovorí Ludwig a dodáva: "Keď to necháme voľne sa šíriť, tak je možné, že bude mutovať a nebude fungovať imunita. Takže teória premorenia nefunguje a medzinárodná vedecká obec sa na tom úplne zhoduje."

Pomôže nám oteplenie?

"Keď sa pozrieme práve na tú Juhoafrickú republiku alebo napríklad na Zanzibar - Česi si to pravdepodobne priviezli odtiaľ - ide o štáty, kde je teplo. No myslím si, že je tu určité riziko, že tak ako zafungovalo leto a slnko minulý rok, tak je možné, že práve kvôli novým mutáciám to tak dobre tento rok fungovať nebude," uzavrel svoje pesimistické prognózy Ludwig.

Hnev ľudu: Matovičovi museli zvýšiť ochranu, ktorú má mať aj hlavný hygienik Mikas
Boj s pandémiou a nepopulárne opatrenia spôsobujú, že vláda Igora Matoviča, ale aj on sám, čelí hnevu ľudí. Vyhrážky na adresu premiéra spôsobili, že dostal zvýšenú ochranu, ale chrániť údajne musia aj hlavného hygienika Jána... Čítať ďalej
28 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik