EMA rozhodne o ďalšej vakcíne Johnson & Johnson už v marci
28 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V USA a Veľkej Británii sa bude môcť čoskoro začať podávať ďalšia vakcína proti koronvírusu. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) núdzovo schválil vakcínu amerického koncernu Johnson & Johnson. Americký prezident Joe Biden hovorí o významnej etape v boji proti pandémii koronavírusu.


Vo Veľkej Británii sa má podľa medializovaných správ pravdepodobne nadchádzajúci týždeň odštartovať schvaľovací proces.


Európska lieková agentúra (EMA) má o vakcíne rozhodnúť v polovici marca, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Na núdzové schválenie vakcíny americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) na nekladú príliš vysoké nároky. Jednoducho povedané, musí sa „len“ dokázať, že liek alebo vakcína viac pomáha než škodí. Riadny schvaľovací proces je naproti tomu podstatne zdĺhavejší.


Prednosti vakcíny prevažujú nad rizikami


Predložené údaje o vakcíne Johnson&Johnson ukazujú, že známe a potenciálne prednosti vakcíny prevažujú nad známymi a potenciálnymi rizikami, oznámil FDA. Základom boli testy na desiatkach tisíc dobrovoľníkoch z viacerých krajín. Núdzové povolenie sa vzťahuje na podanie vakcíny osobám starším ako 18 rokov. Zatiaľ ale nie sú známe údaje o dĺžke ochrany po zaočkovaní, ani o tom, či zaočkovaní môžu vírus ešte prenášať ďalej.


Stačí len jedna dávka!


Na rozdiel od vakcín spoločností Pfizier/Biontech, Moderna či AstraZeneca vakcína J&J sa nebude podávať v dvoch dávkach, aby bola účinná, ale len v jednej.


Európska lieková agentúra rozhodne v polovici marca


Začiatkom februára Johnson&Johnson požiadal o núdzové schválenie vakcíny na  americkom Úrade pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). V polovici februára sa so žiadosťou obrátila na Európsku liekovú agentúru (EMA). EMA uviedla, že vakcínu dcéry Johnson&Johnson  - Janssen-Cilag International N.V. preskúma v zrýchlenom konaní. Výsledok zhodnotenia by mohol byť k dispozicii v polovici marca, dodáva Kronen Zeitung.