Sulík: Viniť ma so smrti tisícok ľudí, to je už silná káva
27 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Tento týždeň sa minister hospodárstva Richard Sulík ponúkol, že by prípadne mohol prevziať aj rezort zdravotníctva. Určite to nie je žiadna výhra, odmena alebo jackpot. Prečo však podľa neho nefungujú opatrenia, ktoré sú prijaté? Na túto a aj ďalšie otázky sa zameral portál parlamentnélisty.sk.


Prečo sa teda Sulík rozhodol prebrať ministerstvo zdravotníctva? Podľa predsedu SaS je dôvod jednoduchý. Hovorí, že Slovensko boj s koronavírusom nezvláda a je namieste otázka, ako to veľmi rýchlo napraviť. Prax ukázala, že ďalšie plošné testovanie to asi nevyrieši. A že rozhodovanie o životoch ľudí nemôže ležať na pleciach premiéra. "Ak chcem prispieť k pozitívnej zmene pri riadení pandémie, nemôžem len tak kričať spoza plota. Preto som sa ponúkol," vysvetľuje Sulík.

Podľa ministra hospodárstva je Igor Matovič "dospelý človek, a aj on musí vidieť, že ak sa máme pohnúť, musíme si priznať chybu a začať naprávať chyby a problémy".

Sulík ďalej hovorí, že už dlho sa otvorene špekuluje o tom, či by profesionálnejšie manažovanie ministerstva zdravotníctva Slovensku pomohlo. "Môj názor je, že určite áno. Preto som absolvoval veľmi otvorený rozhovor s pánom ministrom Krajčím a v pondelok večer aj s Igorom Matovičom. Verejnosti som to oznámil, až keď som urobil všetko, čo bolo treba, aby som bol voči partnerom korektný," spresňuje svoje postupy pred návrhom prevzatia rezortu zdravotníctva.

Drucker: "Prečo Matovič a Krajči neodídu? Sú biznis a moc dôležitejšie, ako ľudské životy?"
Tomáš Drucker sa čuduje, ako je možné, že ani po troch týždňoch, kedy je Slovensko najhoršie v počte úmrtí na covid, nie sú minister zdravotníctva a premiér schopní sebareflexie. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Michal Filek


Zároveň Sulík jedným dychom dodáva: "Treba však pochopiť, že prebrať rezort zdravotníctva nie je žiadna výhra, odmena alebo jackpot. Keď raz však vidíme možnosti, ako to robiť lepšie, lebo v hre sú životy ľudí, nebudeme ticho, lebo potom by sme boli za ne spoluzodpovední. Ponúkame pomoc, čas a energiu."

Na otázku, aké kroky by urobil ako minister zdravotníctva dal Sulík jednoznačnú odpoveď: "Presná a jasná komunikácia so zdravotníkmi i s verejnosťou chýba najviac. Ľudia v domácej liečbe musia dostávať informácie. Musíme urobiť poriadok v dátach. Musíme urobiť poriadok vo vakcínach. Musíme zvýšiť počet covid lôžok. Musíme zvýšiť trasovanie, zaviesť aplikácie na kontrolu karantény, lepšie kontrolovať hranice. Naplno využívať pomoc zo zahraničia....."

Na záver sa vicepremiér pre ekonomiku vyjadril aj k obvineniam premiéra, že je zodpovedný za tisícky životov. "Ja nie som urážlivý, ale obviniť ma zo smrti ľudí je silná káva. Pritom ako minister hospodárstva riešim úplne iné veci. Aj preto som sa ponúkol, že tú zodpovednosť aj skutočne preberiem," uzavrel Sulík.

Prečo ešte u nás nefungujú covid linky, ktoré by dokázali pomôcť? Pýta sa doktor Medžo
Boj s COVID-19 zatiaľ Slovensko prehráva na celej čiare o čom svedčia počty mŕtvych. Nad týmto hrozným konštatovaním sa vo videu zamýšľa aj doktor Ivan Medžo, ktorý predsa len vidí cestu ako z toho celého von. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik