Neprofesionálna komunikácia medzi členmi koalície je sebazničujúca. Vláda vraj ale vydrží
26 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Súčasná koalícia sa háda viac ako tie predchádzajúce. Takéto spory medzi premiérom a ministrom, či medzi samotnými ministrami navzájom, tu, podľa portálu ereport.sk, ešte neboli. Vydrží koalícia celé štyri roky? Politológovia v tom majú jasno.


Hádky medzi Matovičom a Sulíkom dokonca už riešili aj v zahraničí. Sporov vo vláde však bolo viac, a tak sa na jazyk zákonite derie otázka: „Vydrží vládna koalícia?“ Richard Sulík síce priznal, že on aj napriek osobným útokom zo strany Igora Matoviča z vlády odchádzať nemieni, spory v koalícii sú však stále častejšie a výraznejšie, informuje o tom aj portál ereport.sk.
Škrípanie a napätie v koalícii ovplyvňuje aj prepad preferencií jej strán

Dá sa povedať, že vo vládnej koalícii to v ostatnom čase vyzerá tak, že čo nová politická téma, to nová hádka. Prekvapením však bol mediálny spor o chýbajúcu miliardu medzi europoslankyňou z SaS Luciou Ďuriš Nicholsonovou a Veronikou Remišovou vicepremiérkou pre investície zo strany Za ľudí, ktorú navyše sfúkol aj minister práce zo Sme rodina Milan Krajniak. Remišová neskôr vetovala premiérovi Matovičovi zámer nakúpiť ruskú vakcínu. Napätie vo vláde sa dá krájať a viacerí jej predstavitelia sa ho už pred verejnosťou ani nesnažia skrývať. Aj z tohto dôvodu sa tu netíska otázka, či koalícia vydrží, alebo nás čakajú predčasné voľby?

„V koalícii to škrípe a, samozrejme, napätie rastie. Je to ovplyvnené nepopulárnymi opatreniami, prepadom preferencií vládnych strán a zlou komunikáciou navonok koalície. No nemyslím si, že by to zatiaľ malo viesť k predčasným voľbám,” konštatuje politológ Tomáš Koziak a dodáva: „Strany koalície určite nebudú na základe preferencií mať taký podiel na moci ako majú teraz. Každá jedna strana, vrátane SaS, ak by chcela ísť do predčasných volieb, tak by to pre nich znamenalo straty pozícii, ktoré majú momentálne. A to nie je politicky múdre rozhodnutie.”

Aj politológ Jozef Vlčej je toho názoru, že neprofesionálna komunikáciu medzi členmi koalície je nepochopiteľná a z dlhodobého hľadiska sebazničujúca.

Koalícia sa všemožne snaží zabrániť vypísaniu referenda, hnevá sa Tomáš Taraba
Na slovenskej politickej scéne sa schyľuje k ďalšiemu problému. Poslanec Národnej rady Tomáš Taraba vo svojom statuse tvrdí, že koalícia sa snaží zmariť referendum. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Na chod vládnej koalície je podstatná dohoda jej poslancov v parlamente

Na rozdiel od Koziaka si Vlčej myslí, že nie všetky strany vládnym handrkovaním strácajú. „Jediný, kto z toho ťaží je SaS, ktorej pozvoľne stúpajú preferencie a tá môže kalkulovať a potajomky komunikovať s opozíciou o zmene,” uviedol Vlčej s tým, že napriek tomu neočakáva, že sa vláda rozpadne.

Politológ Grigorij Mesežnikov zase upozorňuje na dvojakosť rozporov vo vládnej štvorke. Koalícia má podľa neho dve rozdielne reality. „Jedna je tá čo sa odohráva vo viditeľnej podobe na úrovni zástupcov vo vláde a druhá, tá je dôležitejšia, v parlamente. Majú 94 poslancov, všetko na čom sa dohodnú, schvália. Nemyslím si, že to hrozí pádom vlády,” konštatuje Mesežnikov, podľa ktorého sa vládne strany už naučili existovať v extrémnych podmienkach.

„Príčinou konfliktu je komunikačný štýl najmä predsedu vlády. To vyvoláva napätie najmä medzi dvoma stranami vo vládnom kabinete. Tie konflikty medzi Matovičom a Sulíkom majú skôr osobnú ako politickú a programovú rovinu.” Podľa Mesežnikova sa takto nastavený komunikačný štandard celkom prirodzene preniesol aj na ďalších členov koalície.

Koalícia je v troskách, Blaha vyzýva - "poďme ich doraziť referendom"!
Armagedon, miesto, na ktorom sa zhromaždili mocibažní... Podobný obraz opisuje poslanec NR SR Ľuboš Blaha a konštatuje, že to, čo sa volá koalícia, sú iba trosky sľubov. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ivan Brožík