Pašeráci ľudí chladnokrvne kalkulujú so strachom z COVIDu
27 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Čísla utečencov opäť prudko rastú. Bezprostredne to súvisí s pandémiou koronavírusu. “Vďaka“ pašerákom sú utečenci presvedčení, že Európa je bezpečná, pokiaľ ide o COVID, píše rakúsky portál oe24.at.


Prvý dojem neklamal: prvýkrát od veľkej utečeneckej krízy v roku 2015 sa počet žiadateľov o azyl opäť výrazne zvyšuje. Rakúsko je jedinou krajinou Európskej únie, v ktorej sa ešte vlani výraznejšie zvýšil počet migrantov, a to až o 10 percent, na vyše 14-tisíc!, informuje oe24.at.


Chladnokrvne sa zahrávajú s ich strachom


Bezohľadní pašeráci sa zahrávajú so strachom utečencov. Nahovárajú im, že situácia v Európe je oveľa bezpečnejšia než v ich domovskej krajine.


50 eur za respirátor FFP2


Okrem uhradenia nákladov spojených s pašovaním v sume až do 6 000 eur si musia migranti za 50 eur (!)  kúpiť aj respirátor FFP2. Takéto podlé obchodovanie a zneužívanie zlej situácie utečencov tak nemá obdoby.


Hinterbrühl, okres Mödling, piatok poludnie: Na Johannesstrasse, pod známym hradom, odvádzajú policajti muža v putách. Ide do pašeráka, ktorý nelegálne dostal do krajiny utečencov. Jeden z mnohých prípadov bežných za posledné obdobie.


Z kamióna ich vyhodil rovno na diaľnicu


Za posledných pár týždňov ide tak ďalší úspešný záťah polície. Len nedávno zachytila 20 utečencov priamo na diaľničnom výjazde Sparbach, rovnako v okrese Mödling. Vodič ich jednoducho vyhodil z kamiónu rovno na diaľnicu a s odmenou za prevedenie zmizol bez stopy.


„Lovci“ utečencov


Miestni policajti fungujú ako „lovci“ utečencov. Len málo z tých, ktorí sa nelegálne dostanú na rakúske územie, chcú v Rakúsku skutočne aj zostať. Radšej by pokračovali smerom do Nemecka, ktoré  vnímajú ako najbohatšiu krajinu Európskej únie, a radi by tam požiadali o azyl. Rakúski policajti zintenzívnili kontroly najmä na východe krajiny. Výdatne im v práci pomáhajú aj drony. Aj preto je počet zachytených utečencov vysoký, uzatvára rakúsky portál oe24.at.