Nemecký portál: Slováci majú núdzový stav až do 19. marca
26 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Slovenský parlament schválil predĺženie núdzového stavu kvôli pretrvávajúcej pandémii koronavírusu. Po prerušení parlamentnej diskusie v stredu veľká väčšina prítomných poslancov v piatok zahlasovala za vládny návrh, informuje boerse-online.de.


Až do 19. marca


Ako píše nemecký portál, núdzový stav vyhlásený 1. októbra sa na Slovensku už niekoľkokrát predĺžil. Teraz bude platiť až do 19. marca. Umožňuje presun zdravotníckeho personálu, ale zakazuje zhromažďovanie. Od začiatku roka majú Slováci prísny zákaz vychádzania. Ten sa ale veľmi ťažko dá kontrolovať, pretože platí množstvo neprehľadných výnimiek.


Takmer 7 000 obetí


Podľa boerse-online.de  zaznamenalo Slovensko doposiaľ takmer 7 000 obetí. Do piatku majú slovenské zdravotnícke úrady evidovaných  303 420 prípadov koronavírusu od vypuknutia pandémie. V krajine žije 5,5 milióna obyvateľov. Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC ) bol naposledy počet infikovaných za 14 dní na úrovni 526  na 100-tisíc obyvateľov, čo je štyrikrát viac ako v Nemecku. S vyše 239 mŕtvymi na milión obyvateľov za uplynulé dva týždne Slováci predbehli ostatné európske štáty, uzatvára boerse-inline.de.