Cestovanie s očkovacím preukazom už do leta
26 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Európska únia chce podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zaviesť očkovací preukaz na cestovanie do zahraničia podľa možnosti do leta, píše epochtimes.de.


Európska komisia na videokonferencii štátnych a vládnych predstaviteľov vyhlásila, že potrebuje približne tri mesiace na technické zabezpečenie celoeurópskeho využívania takého certifikátu. Informovala o tom v Berlíne nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová (CDU).


Dovolenky už s očkovacím preukazom


Tradičné dovolenkové destinácie ako Grécko už niekoľko týždňov požadujú od dovolenkárov takýto certifikát  o očkovaní. Nemecko a Francúzsko to zatiaľ považujú za predčasné, pretože doposiaľ je zaočkovaných primálo ľudí, a títo by sa mohli považovať za privilegovanú skupinu.


Politický cieľ bez garancií


„Všetci poukázali na to, že momentálne pri tak nízkej preočkovanosti  to zatiaľ nie je témou,“ – konkretizovala dianie na videokonferencii  nemecká kancelárka. Štáty Európskej únie ale očakávajú, že to bude do leta. Aj keď to nemožno garantovať, taký je ale politický cieľ.


Chce to čas


„Chce to čas,“ - uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Bruseli. Je dôležité, aby očakávania neboli príliš veľké a predčasné. Tiež hovorila o minimálne troch mesiacoch, kým sa podarí zaviesť takýto systém.


„Neznamená to ale, že môže cestovať len to, kto má očkovací preukaz,“ – zdôraznila Merkelová. Poukázala na to, že momentálne nemôžu byť očkované deti, pretože pre ne nebola ešte schválená vakcína. Kancelárka preto predpokladá, že aj po zavedení očkovacieho preukazu bude možný aj test, upresňuje nemecký portál epochtimes.de.